De drie laatste aanbieders van de zogenoemde ‘restitutiepolis’ (ASR, Menzis en Aevitae) maakten woensdag bekend per januari te stoppen met die polis. Bij een restitutiepolis betalen verzekerden een hogere premie, waarvoor zij zorg ook volledig vergoed krijgen van aanbieders die geen contract met de verzekeraar hebben. Met de standaardpolis wordt deze zorg slechts vergoed tot 60 à 85 procent van het gemiddelde tarief van gecontracteerde aanbieders.
Lees ook
Lees ook: Zorgpremie voor basisverzekering volgend jaar gemiddeld 11 euro hoger
Steeds minder verzekeraars boden die polis al aan – zij besloten niet-gecontracteerde geestelijke gezondheidszorg (ggz) en wijkverpleging niet meer volledig te vergoeden. Wel kunnen verzekerden nog opteren voor een ‘combinatiepolis’, waarbij andere vormen van niet-gecontracteerde zorg wel nog vergoed worden. In 2023 had 5 procent van de verzekerden een restitutiepolis.
De polis werd onbetaalbaar volgens verzekeraars, omdat verzekerden met die polis bovengemiddeld veel zorg gebruiken. Logisch, zei gezondheidseconoom Xander Koolman eerder tegen NRC: patiënten die weinig zorg gebruiken, kiezen niet voor een duurdere polis. „En zo werd de restitutiepolis totaal verlieslatend.”
Behandeling onderbreken
Maar op het verdwijnen van de polis is kritiek: het perkt de vrije artsenkeuze in omdat verzekerden niet meer kunnen kiezen voor een polis waarbij zij álle zorg vergoed krijgen. Vooral in de ggz zijn vaak lange wachtlijsten, de restitutiepolis bood verzekerden een mogelijkheid tot ontsnapping aan die lange wachtlijsten bij gecontracteerde aanbieders.
Het verdwijnen van de polis kan de wachtlijsten verder doen oplopen, omdat mensen die voorheen een restitutiepolis hadden daar nu ook op terechtkomen. Voor patiënten kan het betekenen dat zij hun behandeling moeten onderbreken. Eerder vertelden verschillende ggz-patiënten in NRC dat het einde van de polis zou betekenen dat hun zorg onbetaalbaar wordt.
Het lag voor de hand dat restitutieverzekerden zouden overstappen naar de drie overgebleven verzekeraars, waardoor die er meer zware zorggebruikers bij kregen en uiteindelijk ook moeten stoppen met de polis.
Lees ook
Lees ook hoe de zorg voor sommige ggz-patiënten onbetaalbaar wordt zonder restitutiepolis