Kwiatkowski wint dertiende Touretappe, verschil tussen Vingegaard en Pogacar nog negen seconden

Tour de France Het is de tweede keer dat Michal Kwiatkowski een Touretappe wint. Eerder deed de Pool dat in 2020.
Op zo'n 11 kilometer van de finish op de Grand Colombier besloot Kwiatkowski solo te gaan.
Op zo’n 11 kilometer van de finish op de Grand Colombier besloot Kwiatkowski solo te gaan. Foto Stephane Mahe/Reuters

Michal Kwiatkowski heeft vrijdag de dertiende etappe van de Tour de France gewonnen. Op zo’n 11 kilometer van de finish op de Grand Colombier, een berg van de hors catégorie, besloot de Pool solo te gaan. Uiteindelijk finishte hij met een voorsprong van 47 seconden op de naaste achtervolgers. Het is de tweede keer dat Kwiatkowski een etappe van de Tour de France wint. Eerder deed hij dat in 2020.

Jonas Vingegaard blijft klassementsleider, maar zijn rivaal Tadej Pogacar liep wel acht seconden in op de Deen van Jumbo-Visma. Bergop wachtte de Sloveense Pogacar lang, maar in de laatste kilometers besloot hij toch de aanval te zoeken. Pogacar kwam uiteindelijk vier seconden eerder over de finish dan Vingegaard. De Sloveen pakte daarnaast vier bonificatieseconden, waardoor het verschil tussen de twee renners in het algemeen klassement nog maar negen seconden bedraagt.

Zaterdag staat de veertiende Touretappe op het programma. Die begint in Annemasse en eindigt in Morzine. Over een afstand van 151,8 kilometer komen de renners over de Col de Saxel, Col de Cou, Col du Feu, Col de la Ramaz en Col de Joux Plane, waarna de finale bergaf is.