Kwart spoedposten ziekenhuizen niet bereikbaar bij zeer zware regen

Bijna een op de vier afdelingen spoedeisende hulp is niet bereikbaar bij een zeer zware regenbui. Toegangswegen kunnen onbegaanbaar worden doordat straten blank staan of water kan het ziekenhuis in stromen. Dat blijkt uit onderzoek van journalistiek platform Investico in samenwerking met Nu.nl, de Gelderlander, de Stentor en De Groene Amsterdammer.

In totaal betreft het 17 van de 77 spoedposten: 22 procent dus. Bij hevige regenbuien kunnen mensen die acute zorg nodig hebben dikwijls geen medische hulp krijgen, zo waarschuwen experts tegenover de onderzoekers.

Voor het onderzoek werd gewerkt met een model dat rekening houdt met hoogteverschillen en afvoer van regenwater via het rioleringssysteem wanneer er in twee uur tijd 70 millimeter regen valt. Zo’n bui komt eens per honderd jaar voor op iedere plek in Nederland, al verwachten experts dat die door klimaatverandering in de toekomst vaker zullen plaatsvinden. „Dat lijkt misschien niet zo vaak, maar het betekent één keer in de honderd jaar voor elke plek in Nederland”, legt expert wateroverlast bij adviesbureau HKV Dorien Lugt uit tegenover Investico. „Zo’n bui valt veel vaker érgens in Nederland. We schatten zo’n vier keer per jaar.”

Bij sommige afdelingen spoedeisende hulp komt bij een wolkbreuk al de toegang in gevaar. De spoedpost van het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem moest dit jaar al twee maal sluiten voor patiënten vanwege hevige regenval. Zes andere ziekenhuizen lopen het risico bij een wolkbreuk onbereikbaar te worden, waaronder het Gelre Ziekenhuis in Apeldoorn en het Zuyderland MC in Sittard-Geleen en Heerlen.