Kunst die je aan het denken zet: plastic fossielen in betonnen zerken

Zo’n 1.700 grafzerken liggen er in de Grote Kerk te Alkmaar. Als bezoeker loop je er zo over heen: langgerekte, donkergrijze kalkstenen zerken, 200 bij 70 centimeter groot. Onder die vloerstenen ligt een veelvoud aan mensen – vaak werden er meerdere lichamen in één graf begraven. Maar eigenlijk telt de kerk nog veel meer doden. Want ook ín het kalksteen wemelt het van de overleden organismen. Fossiele schelpdieren, koralen en zeelelies, die 345 miljoen jaar geleden in een ondiepe tropische zee groeiden en na hun dood versteenden.

Juist dat oeroude zeeleven ligt aan de basis van de nieuwe tentoonstelling Fossil Remains, die op 7 juni opende en deze zomer te zien zal zijn. Een expositie waarbij je letterlijk over de kunst kunt struikelen en je blik dus vooral naar beneden moet richten.

Stuiterballen

Het Amsterdamse kunstenaarsduo Driessens & Verstappen liet zich inspireren door de fossielen en ontwierp op basis daarvan zelf veertien nieuwe zerken, van beton, die tijdelijk op de kalkstenen vloer geplaatst zijn. De kunstzerken vormen een kijkje in de toekomst: welke sporen laten wij na? Vormt ons plastic afval wellicht een futuristische generatie fossielen?

Erwin Driessens en Maria Verstappen verzamelden gedurende enkele maanden al het plastic dat ze tegenkwamen op straat en op het strand. Flessen, emmers, duplo-steentjes, stuiterballen, verkeersbakens, winkelwagentjes van Albert Heijn: alles wat ze tegenkwamen tijdens hun struintochten slepen ze in dunne plakken en lieten het in de betonnen zerken gieten. Het resultaat is een kleurrijke, intrigerende verzameling ‘fossielen’ die aan het denken zet over de onuitwisbaarheid van onze sporen. Van een afstandje lijken de kunstzerken net échte zerken, inclusief de rechthoekige ‘wolfgaten’ waarmee de stenen uit de vloer konden worden gelicht. Om de kalkstenen ondergrond niet te beschadigen zijn de kunstwerken op rubberen speeltuintegels gelegd.

Koraalachtige fantasiewezens

De tentoonstelling wordt georganiseerd in het kader van ‘Nieuw licht’, een jaarlijks terugkerend programma waarvoor kunstenaars worden uitgenodigd om werk te maken dat wordt geïnspireerd door de kerk en de stad. Eerdere makers richtten hun blik vaak naar boven, op het immense gewelf. Dat het huidige duo juist op het fossiele zeeleven in de vloer focust is niet geheel toevallig: eerder al maakten ze de expositie ‘Plastomorphs’, met 3D-geprinte koraalachtige fantasiewezens. Ook die ‘koralen van de toekomst’ zijn te zien in de Grote Kerk.

Mooi is ook hoe de verbinding met de al aanwezige vloerstenen wordt gemaakt door een fossielenspeurtocht. Paleontoloog Jelle Reumer lichtte zevenentwintig fossiele schelpen, koralen en zeelelies uit die in de grafzerken te zien zijn en schreef er teksten bij. Zo kunnen bezoekers zelf met een vergrootglas en een zoekkaart – of met de qr-code op hun telefoon. Op die manier wordt het verleden op een indrukwekkende manier tot leven gewekt.