Kun je je kaaklijn verbeteren door oefeningen te doen?

Alle coole mensen hebben het opeens over mewing: het trainen van tong- en kaakspieren om zo een strakkere kaaklijn te kweken. Of zelfs je kaak te laten groeien. Op YouTube, TikTok en blogs zoals Health.com zien we boksertypes, gladde kereltjes, maar ook scholieren bloedserieus mewen. Weg is die onderkin, die wijkende kaak, die pafferige look! De kaaklijn is geprononceerder, de jukbeenderen scherper! Of zijn het stiekem vooral de gunstiger hoek, pose en lichtinval bij de ‘after’-foto..?

De trend dankt zijn naam aan de Britse orthodontist John Mew (1928) en zijn zoon Mike (1969), de grondleggers van de zogeheten orthotropie. Die stroming probeert kaken en gebit te boetseren met oefeningen, in plaats van met beugels of operaties. Mew stelt dat onze mond en kaken lijden onder onze moderne leefstijl. Doordat we te veel zacht voedsel kauwen en door allergieën te veel door de mond ademen, zouden onze kaak- en tongspieren al van jongs af aan verslapt zijn. En dat beïnvloedt de botgroei.

Maar er was al gauw controverse rondom de Mews. Door de focus op niet-invasieve ingrepen zouden ernstige gevallen te lang blijven doorsudderen. Mew senior kreeg boetes en een reprimande van zijn beroepsvereniging, zoon Mike werd zelfs geroyeerd. Maar hun Youtubekanaal heeft nog altijd een half miljoen volgers.

Gevoel van controle

Mewers trainen vooral hun tong, door die veelvuldig tegen het gehemelte te drukken. Ook het sluiten van de mond in rust en het rechtop houden van het hoofd zijn belangrijk. Het sympathieke duo Goal Guys probeerde dat serieus op YouTube. Al na een paar dagen kan Cam beter door zijn neus ademen en voelt hij zich fitter. Maar na dertig dagen vinden zijn volgers zijn ‘before’-foto aantrekkelijker dan zijn ‘after’-foto. Geeft niks, zegt Cam, want hij vóélt zich beter. Dat is ook zijn verklaring voor de populariteit van mewing: het geeft een gevoel van controle. Daardoor voelen we ons beter, stralen we dat ook uit, en komen we in een opwaartse spiraal.

Maar dat kan natuurlijk ook andersom werken. Youtuber @bozus369, die er op zichzelf best oké uitziet, kijkt in zijn filmpje ‘Mewing Failure’ ronduit gedeprimeerd.

Een sterke overbeet

„Ik had er eerlijk gezegd nog nooit van gehoord”, zegt Rutger Schepers, mond-, kaak- en aangezichtschirurg van het Groningse Martiniziekenhuis en de kliniek Face to Face. „Wij gebruiken chirurgische methoden als mensen een afwijkende kaaklijn hebben, bijvoorbeeld een sterke overbeet. We kunnen dan de onderkaak een klein stukje naar voren zetten – meestal om medische redenen. Op het kaakbot kunnen we een implantaat plaatsen om de kaaklijn en kin te verbeteren. Subtielere effecten bereiken we met fillers.”

Schepers heeft in de medische literatuur niets over mewing gevonden. Maar vindt hij een effect waarschijnlijk? „Tijdens de jeugd kun je de groei van de kaak stimuleren”, benadrukt hij. „Dat is wat veel beugels doen. Ik kan niet helemaal uitsluiten dat dagelijkse oefeningen bij een kind de kaakgroei iets zouden kunnen beïnvloeden. Maar het zal een klein effect zijn.”

Er zijn wel andere dingen waarvan hij vermoedt dat ze iets kunnen doen. Zo hebben mensen die tandenknarsen of -klemmen, vaak geprononceerde kaakspieren. „Zoals Johan Cruijff. Dus die spieren kun je blijkbaar trainen. En wellicht kun je door het optrekken van je tongbeen je onderkin een klein beetje strakker maken. Maar je kaak laten groeien door oefeningen? Als volwassene? Dat lijkt me onwaarschijnlijk.”