Kritiek op 11 minuten durende ruimtereis van Katy Perry duurt inmiddels langer dan vlucht zelf

Toen popster Katy Perry maandag terugkeerde naar de aarde na een elf minuten durende ruimtereis, kuste ze de grond. Daarna vertelde ze aan verslaggevers dat haar reis in een baan om de aarde veel betekende voor „de volgende generatie jonge vrouwen”. En voor „de aarde”. Het duurde niet lang voor de feministische kritiek de overhand kreeg in de reacties op Perry’s avontuur.

Het was een PR-stunt voor commerciële ruimtevaart op hoog niveau. Jeff Bezos’ ruimtevaartbedrijf Blue Origin stuurde het toestel de lucht in met een volledig vrouwelijke crew, voor het eerst in de geschiedenis. De vrouwen aan boord: zangeres Katy Perry, voormalig presentator en Bezos-verloofde Lauren Sánchez, televisiejournalist Gayle King, filmproducent Kerianne Flynn, burgerrechtenactivist Amanda Nguyen en Aisha Bowe. Laatstgenoemde was als voormalig NASA-ingenieur de enige met ruimtevaartervaring, al hadden de vrouwen geen technische taken aan boord.

Het zeskoppige team droeg strakke, op maat gemaakte blauwe ruimtepakken. „We put the ‘ass’ in astronaut”, zei Perry van tevoren in een interview, terwijl critici zich toen al afvroegen wat de toegevoegde waarde was van de aan het lichaam gezogen pakken.

De reis bracht ook op andere terreinen een golf van kritiek op gang. De reis kostte honderden miljoenen dollars en duurde in totaal nauwelijks elf minuten. „Ik heb langer op de metro gewacht dan Katy Perry in de ruimte verbleef”, schrijft een gebruiker op X. Katy Perry legde een „gigantische drol” op de aarde, zegt contentmaker Tasha Lustig in een video op Instagram. „Terwijl ze haar geld ook had kunnen geven aan organisaties die daadwerkelijk opkomen voor vrouwen en minderheden.”

Lubach

Het is onbekend of de vrouwen hun zitplaats zelf moesten betalen, maar eerder werden ruimtetickets van Blue Origin geveild voor bijna 30 miljoen dollar.

In een sketch van het satireprogramma van Arjen Lubach werd dinsdag Perry’s zogenaamde boodschap sarcastisch herhaald: iedereen kan de ruimte in, zelfs een wereldberoemde popster en de vrouw van Jeff Bezos. Ook hekelen sociale mediagebruikers dat Perry en de andere vrouwen geen woord zeggen over de tekorten bij NASA: onder druk van de regering Trump heeft de ruimteorganisatie drastisch contracten moeten schrappen op het gebied van diversiteit en gelijkheid. De webpagina van NASA met de belofte om bij de toekomstige maanlanding een vrouw, een persoon van kleur en een niet-Amerikaan mee te nemen, werd offline gehaald.

Cultuurjournalist Amanda Hess van The New York Times kijkt er anders naar. Blue Origin is een van de bedrijven, samen met onder meer Musks SpaceX, die particuliere ruimtevaart toegankelijk wil maken voor rijke mensen. Ze noemde het een „giant stunt for womankind”: vrouwen zijn nu ook vrij om samen met rijke mannen te genieten van het meest extravagante dat kapitalisme te bieden heeft. De overwegend mannelijke klantenkring van de particuliere lucht- en ruimtevaartindustrie zal namelijk niet eeuwig willen „blijven bro’en op Mars”.