Kotsende pūuteketeke wint ‘Vogel van de Eeuw’-titel na buitenlandse verkiezingsinmenging

De puūteketeke, een vogel die kotst, gromt en bijzondere baltsrituelen vertoont, heeft in Nieuw-Zeeland de titel ‘Vogel van de Eeuw’ binnengesleept nadat de Amerikaans-Britse tv-komiek John Oliver besloot zich in de verkiezing te mengen. ū

Nieuw-Zeelanders wijzen jaarlijks hun favoriete vogel aan, maar omdat de organiserende milieuclub Forest&Bird zijn honderdjarig bestaan viert, werd dit jaar een ‘Vogel van de Eeuw’ gekozen. En dankzij een maas in het wedstrijdreglement kon dit jaar iedereen, vanuit elk land, online meestemmen.

Dit trok de aandacht van Oliver, die zich opwierp als campagnemanager van de puuteketeke, de Australische ondersoort van de fuut (Podiceps cristatus australis). In zijn eigen wekelijkse programma en in de late-nightshow van Jimmy Fallon riep hij kijkers op deze vogel te verkiezen. Ook liet hij reclameborden plaatsen in verschillende wereldsteden met de slogan ‘Lord of the Wings’, een knipoog naar de Lord of the Rings-films die deels werden opgenomen in Nieuw-Zeeland.

In reactie op de Amerikaanse beïnvloedingspoging ging de verkiezing dit jaar sterker leven onder Nieuw-Zeelanders. Er werden tegencampagnes opgezet om andere soorten – zoals de ‘nationale vogel’ de kiwi of de kakariki karaka – te laten winnen. Woensdag bleek dat die het toch aflegden tegen de Australische fuut.

Hij begon als „een buitenstaander” aan deze race, duidde Nicola Toki, de verkiezingschef van Forest&Bird, de verrassende winnaar. „Maar hij werd naar de eerste plek gekatapulteerd dankzij zijn unieke uiterlijk, schattige ouderschapsstijl en neiging tot overgeven.”

Uiteindelijk kwamen er 350.000 geldige stemmen binnen, uit 195 landen. Het verificatiesysteem raakte hierdoor overbelast waardoor de uitslag twee dagen langer op zich liet wachten. Volgens Toki moesten duizenden stemmen ongeldig worden verklaard. Zo werden 40.000 stemmen weggegooid die een enkele persoon had uitgebracht op de pinguïn. Iemand in de Amerikaanse staat Pennsylvania stemde 3.403 keer, met steeds maar drie seconden ertussen.

Pinguïndans

De fuut, waarvan in Nieuw-Zeeland circa drieduizend exemplaren in het wild leven, eet de eigen veren op, waarna hij overgeeft om ze kwijt te raken. Verder maakt hij grommende geluiden en voert hij bijzondere paringsdansen op. Een daarvan staat bekend als de ‘wier-dans’, omdat de vogels elkaar waterplanten aanbieden. Een ander wordt de ‘pinguïn-dans’ genoemd, waarbij twee futen met de borsten tegen elkaar uit het water oprijzen.


Lees ook
Russische inmenging Nieuw-Zeelandse vogelverkiezingen

De geeloogpinguïn, dankzij meer dan 12.000 stemmen de winnaar van de Vogel van het Jaar-wedstrijd. De soort staat bekend om zijn individualistische levensstijl en zijn harde roep.

„Het zijn maffe kotsende vogels met kleurrijke haarmatjes. Waarom zou je niet van ze houden?”, stelde Oliver vorige week in zijn show. En: „Dit is waar democratie om draait: de VS die zich in buitenlandse verkiezingen mengen.” (Reuters, BBC)