Kosten asielopvang stijgen met ruim miljard euro, mede door dure noodopvang

In 2023 bedroegen de kosten voor asielopvang in Nederland 2,7 miljard euro. Dat blijkt uit het dinsdag verschenen jaarverslag van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Het gaat om een behoorlijke stijging ten opzichte van het voorgaande jaar, toen de kosten 1,6 miljard euro bedroegen. De stijging is voornamelijk toe te schrijven aan de hoge kosten voor crisisnoodopvang.

Het gebrek aan reguliere opvangplekken heeft geleid tot een toename van tijdelijke noodopvanglocaties in Nederland. Het afgelopen jaar is de behoefte aan deze capaciteit met bijna een derde toegenomen. Het COA geeft aan dat de crisisnoodopvang per persoon in 2023 gemiddeld 69.400 euro kostte, ruim het dubbele van de kosten voor reguliere opvang, die 30.400 euro per persoon bedroegen. De hogere kosten hebben te maken met extra voorzieningen die bij noodopvang geregeld moeten worden, zoals beveiliging en zorg.

Administratieve achterstanden bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en langere behandeltijden van asielprocedures dragen ook bij aan de hoge kosten. Ongeveer 16.000 statushouders wachten momenteel in een asielzoekerscentrum (azc) op een woning. Volgens het COA hebben de komst van nieuwe vluchtelingen en de sluiting van veel opvanglocaties in de afgelopen jaren niet geholpen om de uitgaven te drukken.

Het kabinet heeft de afgelopen jaren geworsteld met het vinden van adequate oplossingen voor de opvangproblemen van vluchtelingen in Nederland. Er is een structureel tekort aan geschikte opvangplekken, waardoor mensen regelmatig noodgedwongen in de open lucht moesten slapen, zoals bij het azc in Ter Apel. Om verdere problemen te voorkomen, denkt het COA dat er dit jaar minstens 8.000 structurele opvangplekken bij moeten komen.