Koninklijke trein rijdt laatste officiële rit: ‘Einde van een tijdperk’

Trein Na deze donderdag zal de koning met de reguliere NS-trein moeten, want de koninklijke trein houdt op te bestaan. Het laatste exemplaar gaat naar het Spoorwegmuseum.
Willem-Alexander, destijds nog prins, ging in 2013 met zijn gezin per trein naar ski-oord Lech.
Willem-Alexander, destijds nog prins, ging in 2013 met zijn gezin per trein naar ski-oord Lech. Foto Robin Utrecht/ANP

Geel-blauw is de trein die deze donderdagavond op Den Haag Hollands Spoor zal stoppen, net als veel andere. Maar het kroontje op de zijkant van een van de wagons verraadt dat hij niet zit volgepropt met forenzen. Als koning Willem-Alexander uitstapt na zijn staatsbezoek aan België, zal dat waarschijnlijk de laatste keer zijn, want de koninklijke trein gaat met pensioen. Het Spoorwegmuseum neemt hem over.

„Het einde van een tijdperk”, zegt Hans Veenhuijzen, als stalmeester van de koning verantwoordelijk voor het vervoer met de trein. „Vroeger kwamen leden van de koninklijke familie met de trein aan op Amsterdam Centraal en werden ze met de koets naar het paleis op de Dam gereden. En toen het vliegtuig nog geen optie was, ging men met de trein door heel Europa.”

Dat er na ruim anderhalve eeuw geen nieuw ‘salonrijtuig’ meer komt voor de koninklijke familie, is volgens Veenhuijzen het gevolg van een afweging van „kosten en baten”. Het treinstel is aan de oude kant en veiligheidseisen zijn juist strenger geworden. „De trein kon niet meer aan het moderne pakket worden aangepast, anders dan met een ongelooflijk grote financiële inspanning.” Twee ‘begeleidingsrijtuigen’ voor personeel en bagage werden eerder al afgedankt.

Met de NS-trein

Hoe vaak het laatste koninklijke rijtuig precies koninklijke passagiers heeft vervoerd, is niet bekend, maar veel meer dan een handvol ritten zal het niet zijn. Veenhuijzen herinnert zich nog die keer dat de IJslandse vulkaan Eyjafjallajökull uitbarstte, waardoor de toenmalige koningin Beatrix per spoor naar Kopenhagen moest. Toen Utrecht Centraal net was verbouwd, en Koningin Máxima er samen met haar Belgische collega Mathilde heen ging. En toen Koningsdag in 2017 begon op het station van Tilburg.

Veenhuijzen is blij dat hij in zijn krappe twee jaar als stalmeester nog een officiële rit heeft kunnen meemaken. „Het vertrek naar Brussel was fantastisch. Een vliegtuig kan opstijgen zodra het koninklijk gezelschap erin zit, maar een trein moet rekening houden met de dienstregeling. Exact om 8 uur 18 reed hij weg.” Om maar te zwijgen over de koninklijke wachtkamers die er speciaal voor zulke gelegenheden zijn.

Die wachtkamers blijven gewoon bestaan, zegt een woordvoerder van de NS. Want de koninklijke familie zal in de toekomst ook nog wel met de trein gaan, alleen dan zal het een reguliere NS-trein zijn.

Veenhuijzen laat doorschemeren dat het onwaarschijnlijk is dat de koning straks naast de forenzen in de tweede klas zit. „Het kan zijn dat je één à twee coupés reserveert. Als onderdeel van een evenement wil je toch op een bepaalde manier reizen. Hoe precies, daar doe ik geen uitspraak over.”