Ineens hangen ze naast het regeringsvliegtuig, twee F-35’s van de Nederlandse luchtmacht. Met de vleugeltip op luttele meters van de Boeing 737 zwaaien de gevechtsvliegers ontspannen naar de inzittenden en koning Willem-Alexander, die co-piloot is tijdens deze vlucht naar Estland.
Het ziet er gevaarlijk uit. Maar dat is het niet, zo zegt commodore Marcel van Egmond, want de Boeing en de straaljagers hebben dezelfde voorwaartse snelheid: „Vergelijk het met naast elkaar rijden op de snelweg.”
/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data128021430-7097a0.jpg|https://images.nrc.nl/qmQmmLDrziPniE6XF1Jaf9l9398=/1920x/filters:no_upscale()/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data128021430-7097a0.jpg|https://images.nrc.nl/_x7PQmQqdGoiowOv5VXw_slcQTY=/5760x/filters:no_upscale()/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data128021430-7097a0.jpg)
Donderdag bezocht koning Willem-Alexander het Nederlandse detachement op de Estse vliegbasis Ämari: vier F-35 gevechtsvliegtuigen met tussen de 90 en 150 militairen. De vier Nederlandse jagers maken deel uit van de Enhanced NATO Air Policing-missie, die het luchtruim van de Baltische staten moet beschermen. Sinds de start van de Nederlandse bijdrage op 1 december hebben de F-35’s al achttien keer Russische jagers onderschept. Soms gebeurde dat terwijl de Migs en Soehojs ruim buiten het Estse luchtruim bleven en hun vliegplan van tevoren bekend hadden gemaakt, zo vertelt detachementscommandant ‘Swinger’ (vanwege de veiligheid gebruikt hij alleen zijn call sign): „We willen de Russen laten zien dat we er zijn.”
Het bezoek van de koning komt op een moment waarop de spanning in de Oostzee oploopt. Vorige maand startte de NAVO hier een maritieme operatie om vitale infrastructuur op zee beter te beschermen, nadat enkele zeekabels in de afgelopen maanden werden beschadigd door vrachtschepen – mogelijk door Russische sabotage. Sinds kort patrouilleert daarom het Nederlandse fregat Zr.Ms. Tromp voor de kust van Estland in het kader van operatie ‘Baltic Sentry’.
Ik vind het niet handig om nog voor de start van de onderhandelingen aan te geven waar je piketpalen staan
Maar terwijl de NAVO aan de oostflank waakzaamheid demonstreert, wordt de cohesie van het bondgenootschap op de proef gesteld door de regering-Trump. Afgelopen woensdag belde de Amerikaanse president bijna anderhalf uur met Poetin over een vredesregeling. Dezelfde dag onthulde de Amerikaanse minister van Defensie Pete Hegseth op het NAVO-hoofdkwartier in Brussel Washingtons inzet bij deze besprekingen – géén teruggave van door Rusland veroverd gebied, géén NAVO-lidmaatschap voor Oekraïne, en een Europese vredesmacht zónder deelname van de Amerikanen.
Commandant der strijdkrachten (CDS) Onno Eichelsheim, die de koning vergezelt op zijn bezoek, noemt het „verrassend” dat Hegseth zijn kaarten al op tafel heeft gelegd. „Ik vind het niet handig om nog voor de start van de onderhandelingen aan te geven waar je piketpalen staan – vooral ook omdat die palen niet bepaald gunstig staan voor de Oekraïners.”
Volgens Eichelsheim zullen de Europeanen zo snel mogelijk een plek moeten krijgen aan de onderhandelingstafel over de voorwaarden van een staakt-het-vuren: „Het gaat wel om ónze veiligheid.” Dat geldt ook voor de besprekingen over contouren van een eventuele vredesmacht die zal moeten toezien op het bestand. Volgens Eichelsheim zal die vredesmacht „robuust” moeten zijn („dat is de enige taal die Poetin spreekt”) en zullen grote landen als Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk hierin het voortouw moeten nemen. „Wij kunnen daar alleen maar een bijdrage aan leveren.”
Russische grens
Voor de mannen en vrouwen op vliegbasis Ämari is de stand off met de Russen intussen dagelijks werk, zo vertelt detachementscommandant Swinger. Zo’n tweehonderd kilometer verderop ligt de Russische grens en de Nederlandse F-35’s opereren daarom ruim binnen het bereik van de Russische luchtafweer. In de lucht ziet Swinger regelmatig radars het luchtruim afspeuren – zonder succes, want de F-35’s zijn door hun ontwerp en door een speciale radar-absorberende deklaag moeilijk zichtbaar op de radar. Dat is ook een voordeel als Russische jagers het Estse luchtruim naderen om de reactietijd van de Nederlanders te testen.
We moeten eraan wennen dat we ook in Nederland moeten oefenen om de gereedheid die we hier laten zien ook behouden
In het kat-en-muisspel in het Baltische luchtruim, zo vertelt Swinger, zijn de F-35’s in het voordeel. Al blijven de Russen onvoorspelbaar. Als NAVO-toestellen achter een Soechoj hangen, wil de Russische vlieger wel eens een scherpe bocht inzetten, waardoor de NAVO-piloot hard aan de knuppel moet trekken om een botsing te voorkomen. „Dat is hun manier om te zeggen: wegwezen hier.”
/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data128021451-ce7d5c.jpg|https://images.nrc.nl/5z0qgoMc36BiFDWwM2haV_ed_ug=/1920x/filters:no_upscale()/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data128021451-ce7d5c.jpg|https://images.nrc.nl/QR8nMauFznB6bvBLaM7mV4yxq-c=/5760x/filters:no_upscale()/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data128021451-ce7d5c.jpg)
Willem-Alexander, gestoken in een olijfgroen vliegenierspak met daarop een badge met de roepnaam ‘Tiger One’ – hoort het allemaal met twinkelende ogen aan. De koning is duidelijk op zijn gemak tussen de vliegers en het grondpersoneel. In een van de hangars mag hij plaats nemen in de cockpit van een F-35. Daarna demonstreren de gevechtsvliegers een zogeheten scramble – het loeiende alarm, de sprint naar de gereedstaande jagers, de laatste checks voor het opstijgen. Eichelsheim salueert als de F-35 langzaam de hangar uit rolt, bulderend kiezen twee F-35’s het luchtruim. Een van de twee kisten rolt in de lucht even heen en weer – een laatste groet aan het hoge bezoek op de grond.
„Fantastisch werk”, zegt Willem-Alexander even later, „indrukwekkend wat de F-35 allemaal kan”. Maar de koning heeft ook een serieuze boodschap: „We moeten eraan wennen dat we ook in Nederland moeten oefenen om de gereedheid die we hier laten zien ook behouden.” Het is een verwijzing naar uitbreidingsplannen van het ministerie van Defensie en de vele honderden bezwaarschriften die daartegen zijn ingediend.
De boodschap uit Washington was al een tijdje duidelijk, zo heeft CDS Eichelsheim eerder gezegd. „We zullen in Europa méér moeten doen. Ik ben daar niet per se negatief over.”
Lees ook
In de Oostzee gaat het Westen meer en meer de confrontatie met de Russen aan, zonder rol van de Verenigde Staten
