Koning: ‘We wisten niet dat Poetin een maand later de Krim zou binnenvallen’

Pijnlijke foto Het beeld van koning-Willem-Alexander en Vladimir Poetin die begin 2014 bier drinken blijft de koning, onder meer na het neerhalen van MH17, achtervolgen. „Als ik dat geweten zou hebben, was het natuurlijk anders geweest.”

Het was het Kremlin dat vroeg of Willem-Alexander en koningin Máxima in het Holland Heineken House wilden aansluiten.
Het was het Kremlin dat vroeg of Willem-Alexander en koningin Máxima in het Holland Heineken House wilden aansluiten.

Foto Mikhail Klimentiev/EPA

Toen hij begin 2014 een biertje dronk met Vladimir Poetin kon niemand weten dat de Russische president een maand later de Krim zou binnenvallen. Dat vertelt koning Willem-Alexander in de podcast Door de ogen van de koning, waarin hij terugblikt op tien jaar koningschap. De koning verwijst daarmee naar de controversiële foto die een maand eerder werd genomen op de Olympische Winterpelen in Sotsji, met de toen al omstreden Russische president. Het duo dronk daarbij een biertje in een schijnbaar ontspannen sfeer. Een paar weken later viel Poetin de Krim binnen en op 17 juli van dat jaar de MH17 werd neergehaald door een Russische raket. „Dat kon niemand weten”, aldus de koning.

Op de foto kwam veel kritiek. De koning vertelt in de podcast onder meer hoe de ontmoeting tot stand kwam. Het was het Kremlin dat vroeg of Willem-Alexander en koningin Máxima in het Holland Heineken House wilden aansluiten. Het was niet hun eerste ontmoeting met Poetin. „We hadden het jaar daarvoor het Nederlands-Russische vriendschapsjaar gehad. Het was ook echt beleid van de Nederlandse regering om de vriendschap met Rusland weer aan te halen.”

In de podcast blikt hij ook terug op de controverse die het pijnlijke beeld ontlokte. „Als ik dat geweten zou hebben, was het natuurlijk anders geweest.” Of het een goed idee was om Poetin, die op dat moment al omstreden was, te ontvangen in het Holland House? „Dan kan je niet veel landen meer bezoeken en nergens meer zaken doen. Kijk, er zijn altijd zaken waarover je moet kunnen blijven praten. Problemen en meningsverschillen moeten bespreekbaar zijn. Overal naartoe gaan, dat moet niet altijd kunnen. Dat zeker niet. De grens moet per keer bekeken worden.”