‘We kunnen bijna aan tafel!’ roept Merche Ariza (26) vanuit de grote open keuken in haar appartement in Utrecht. Ze trekt haar keukenschort strak en snijdt gember in blokjes voor een salsa. Er rinkelt een bel, de spiesen met geroosterde oesterzwammen worden uit de oven getrokken. Een Mexicaanse pepersaus staat te pruttelen op het fornuis en de airfryer loeit.
Er gebeurt veel in Ariza’s keuken, zelf straalt ze kalmte uit. Met precisie legt ze de laatste hand aan haar gerechten. Ondertussen praten haar twee gasten met elkaar aan de gedekte eettafel. Het lijkt alsof ze vriendinnen zijn die elkaar lang niet hebben gezien, terwijl ze elkaar nog geen uur geleden voor het eerst hebben ontmoet.
Eén zaterdagavond per maand ontvangt Ariza – geen professionele kok – vrouwen in haar huiskamerrestaurant voor een uitgebreide maaltijd. Vrouwen die Ariza en elkaar niet kennen. Ze komt met geïnteresseerden in contact via het Instagram-account van haar huiskamerrestaurant, Stella’s Supperclub. Alleen vrouwen zijn welkom, omdat ze zich daar veiliger en comfortabeler bij voelt. Ariza selecteert een groep uit de aanmeldingen en vraagt 25 euro per gast. Niet om rijk van te worden, wel om te kunnen zorgen voor de lekkerste olijfolie, verse groenten en goede wijn, zegt ze.
„Ik ben dol op koken voor anderen. Mijn kast staat vol met servies. En mijn huis is ruim en sfeervol, met een open haard, een mooie keuken en een groot raam met uitzicht op de stad. Het ideale decor om gasten in te ontvangen.”
Ze kwam op het idee toen haar gevoel van eenzaamheid uitmondde in somberheid, als gevolg van het gebrek aan sociaal contact sinds de pandemie. Een grote vriendenkring heeft ze niet. „Ik ben freelance moderedacteur en werk sinds de pandemie grotendeels vanuit huis. Collega’s spreek ik nauwelijks en de vrienden die ik heb wonen verspreid over het land. Zo ontstond het idee voor Stella’s Supperclub.”
Rebellie
Dat is het wezen van supperclubs, ze draaien net zo goed om het samenbrengen en leren kennen van mensen als om het eten. Supperclubs worden georganiseerd door thuiskoks, in plaats van professionele chefs. Deze huiskamerrestaurants hebben meestal geen vergunning en zijn niet gebonden aan strikte voedselveiligheidsregels, waardoor ze ook wel ‘underground’ worden genoemd. De diners kunnen plaatsvinden op verschillende locaties: in huiskamers maar bijvoorbeeld ook in een ruimte voor evenementen.
De behoefte aan intieme samenkomsten werd na de pandemie sterker. Volgens een RIVM-rapport uit 2022 voelde bijna de helft van de Nederlandse volwassenen zich in coronatijd eenzaam. Maar daarvoor al steeg het aantal eenzame mensen in alle leeftijdsgroepen. Ondernemers speelden hier op in met initiatieven als The Offline Club, waar belangstellenden samenkomen om zonder telefoon te dineren of een boek te lezen, en Turning Tables, dat Amsterdammers en bewoners van azc’s samenbrengt aan de eettafel.
Elders begon de heropleving van de supperclub al eerder. In 2011 schreef het Britse dagblad The Guardian dat de trend een reactie was op de torenhoge prijzen van fine-dining restaurants in wereldsteden als Londen en New York. Supperclubs boden het antwoord: intieme en betaalbare eetervaringen.
Ook de oorspronkelijke supperclubs kwamen voort uit rebellie. Zoals de Cubaanse paladares, kleine privé-restaurants in de woonkamers van families, die aanvankelijk onder het communistische regime van Cuba strikt verboden waren. De vroegst bekende versie van een supperclub in het Verenigd Koninkrijk dateert uit 1937, toen een groep socialisten de Half Hundred Club oprichtte, een eet- en wijnclub voor de ‘gewone man’. Ze organiseerden diners op verrassende locaties, zoals de London Zoo.
Sociale media dragen volgens Ariza bij aan de populariteit van supperclubs. Zo zijn er tientallen influencers die van hosten hun beroep maakten. Enkele van de bekendste zijn de Britse Xanthe Ross, de Deense Emma Ranne en de Canadese Julia Khan Anselmo. Dagelijks delen zij beelden van zorgvuldig gedekte tafels (met rvs serviessets, kunstige bloemstukken, strikjes en overal kaarsen) en gerechten die bijna te mooi zijn om op te eten met duizenden – merendeels vrouwelijke – volgers.
Handgeschreven menu’s
Inspiratie voor diners haalt Ariza van sociale media. Deze avond is haar tafel kleurrijk en stijlvol gedekt, met een oudroze tafelkleed, rood-wit gestreepte placemats, witte borden met een gouden randje en zelfgemaakte menu’s. „Vooral de Engelse influencer Laura Jackson inspireert me. De handgeschreven menu’s zag ik op haar Instagram. De chocolademousse die straks op tafel komt is een recept van Xanthe Ross. De groen-geblokte servetten van Café Henry ontdekte ik ook op Instagram.”
De geur van de romige Mexicaanse pepersaus vult de kamer. Grote groene olijven steken vrolijk af tegen oranje schaaltjes en de salade met citrusvruchten biedt een kleurrijk contrast naast de frieten en het desembrood. Als alles staat, komen de telefoons tevoorschijn. „Voor Instagram”, zegt gast Christianna Kazantzis (35). Eerst wordt er gefotografeerd, dan gegeten.
Voor Kazantzis is het de eerste keer dat ze een supperclub bijwoont. „Ik was nieuwsgierig en wilde nieuwe mensen ontmoeten. Niet omdat ik me eenzaam voel, maar omdat ik vaker buiten mijn bubbel wil treden. Samen tafelen biedt ruimte voor echte gesprekken.” Een gesprek beginnen met iemand die je niet kent kan intimiderend zijn, zegt Kazantzis, „maar bij een supperclub heb je de zekerheid dat gasten op zoek zijn naar verbinding. En omdat alle vrouwen alleen komen, staat iedereen vanaf het begin op gelijke voet.”
Gespreksthema
Samantha Wolfson (33) maakte van het organiseren van supperclubs haar fulltime baan. In 2017 lanceerde Wolfson online platform & the Table, waar meer dan 170 vrouwelijke hosts supperclubs aanbieden in Europa en de Verenigde Staten. De site geeft informatie over de host, het menu en de gemiddelde leeftijd van de gasten. Elk diner heeft een gespreksthema, variërend van ‘moederschap’, tot ‘freelancen in de creatieve sector’ en ‘je comfortzone’. De host bereidt doorgaans themavragen voor om het gesprek op gang te brengen.
Bij de aanmelding leveren belangstellenden motivatie en een foto in, waarna de host selecteert wie wordt uitgenodigd. De kosten per diner, inclusief wijn, liggen rond 70 euro. Inmiddels hebben ruim tienduizend vrouwen een & the Table-diner bezocht en worden er maandelijks wereldwijd vijftig diners georganiseerd.
& the Table is alleen voor vrouwen. „Ik voelde me ongemakkelijk bij het idee vreemde mannen naar de huizen van vrouwen te sturen via mijn platform”, zegt Wolfson, die Amerikaans is en in Amsterdam woont. „En bovenal wilde ik graag veilige omgevingen creëren waar vrouwen kunnen netwerken en diepgaande gesprekken kunnen voeren.”
Inclusiviteit waarborgen is een uitdaging als hosts en gasten worden geselecteerd op basis van een foto en motivatie, erkent Wolfson, maar selectie is volgens haar cruciaal. „De kracht van een supperclub zit in een geschikte host en een zorgvuldig samengestelde groep: het garandeert een intieme sfeer en interessante tafelgenoten.”
Oudere en jongere vrouw
„Ik selecteer mijn gasten nooit alleen omdat ik ze zelf wil ontmoeten, maar zorg ervoor dat ze goed bij elkaar passen”, zegt ondernemer Caroline van Sprang (26). In haar stijlvolle studio in Amsterdam-Zuid organiseert ze al twee jaar & the Table-diners. „Ik let op leeftijden, beroepen en interesses om een interessante dynamiek te creëren. Onlangs nodigde ik een oudere vrouw uit die net moeder was geworden, samen met een jongere vrouw die net was afgestudeerd. Die combinatie werkte omdat ze nieuwsgierig waren naar elkaar.” Vooral internationale gasten melden zich aan voor & the Table-diners. „Zij zoeken vaak nieuwe vrienden in de stad, waardoor ik een grote groep mensen heb leren kennen.”
Als de gesprekken tegenvallen, is het uitputtend
Hosten is niet altijd makkelijk, geeft ze toe. „Ik vind het prachtig om een scène te creëren: linnen te strijken, de tafel te dekken, glazen te boenen. Gasten betalen voor de ervaring, dus het is belangrijk om te presteren en aanwezig te zijn. Maar als de gesprekken tegenvallen, is het uitputtend.”
Nieuwe vrienden maken bleek bovendien minder vanzelfsprekend dan Van Sprang dacht. „Hoewel er tal van vrouwen over de vloer zijn gekomen, heb ik minder blijvende vriendschappen overgehouden dan ik had verwacht. Dat heeft me doen inzien dat een band opbouwen niet vanzelfsprekend is. Soms blijft het gewoon bij een leuke avond – en dat is oké. Er was een periode waarin ik zo opgeslokt werd door het organiseren van supperclubs dat ik vergat mijn eigen vrienden uit te nodigen. Juist door mijn rol als host ben ik mijn bestaande vriendschappen meer gaan waarderen.”
Bij Merche Ariza aan tafel worden de laatste beetjes chocolademousse opgelepeld. Ariza ruimt de borden af terwijl de gasten napraten en Instagram-profielen uitwisselen. Kort daarna vertrekken de gasten. „Ik voel me altijd gelukkig na een geslaagd diner”, zegt Ariza tijdens het opruimen. Sinds ze met haar huiskamerrestaurant begon, heeft ze meer dan veertig vrouwen aan haar eettafel gehad. Ook voor Ariza betekende dit niet dat ze veertig nieuwe vrienden heeft, maar een aantal vrouwen spreekt ze regelmatig. „Een van mijn gasten begon een boekenclub waar ik nu lid van ben en met de Utrechtse vrouwen zit ik in een WhatsApp-groep.” Koffiedrinken in de stad doet ze zelden meer alleen.