KNVB wijst overname Vitesse af, club in grote problemen

De toekomst van Vitesse hangt aan een zijden draadje nu de licentiecommissie van de KNVB heeft besloten de overname van de Arnhemse voetbalclub door een Amerikaanse investeerder af te keuren. Door het besluit dreigen acute financiële problemen voor de club uit de Eredivisie.

De KNVB maakte woensdag bekend dat niet duidelijk is of de Common Group van Coley Parry eigen vermogen of investeerders heeft. Ook heeft de Amerikaan niet kunnen aantonen waar het geld voor de overname vandaan komt.

In afwachting van goedkeuring van de overname heeft Parry al grote bedragen in Vitesse gestoken om de structurele miljoenenverliezen te compenseren. Volgens de Gelderlander zou het gaan om 11 tot 12 miljoen euro. Dat geld moet Vitesse terugbetalen, plus rente, nu de overname niet doorgaat. Zonder nieuwe geldschieter is onduidelijk hoe Vitesse die schuld kan afbetalen, zoals ook onzeker is of de club voldoende reserves heeft om het seizoen af te maken.

Een woordvoerder van Vitesse wil nog niet reageren op het besluit en zeggen welke gevolgen dit heeft voor de club heeft. „We gaan eerste de interne organisatie inlichten.” De Amerikaanse zakenman Parry was vooralsnog onbereikbaar.

Fraude en witwassen

Sinds 2018 moet een investeerder in een voetbalclub duidelijkheid geven over de herkomst van zijn vermogen als hij 25 procent of meer van aandelen wil overnemen. Daarna moet de licentiecommissie van de KNVB toestemming geven. De toets is bedoeld om risico’s op fraude en witwassen te uit te sluiten.

Het onderzoek van de licentiecommissie naar die overname duurde zeven maanden, terwijl Vitesse de koop al ruim anderhalf jaar geleden aankondigde. Pas afgelopen zomer kon de licentiecommissie echt aan de slag. Dat werd onder meer veroorzaakt doordat de Common Group maar mondjesmaat informatie verstrekte, stelt de KNVB. Uiteindelijk heeft de licentiecommissie niet vast kunnen stellen door wie de Common Group gefinancierd wordt en wie er de facto geld in Vitesse steekt.

Naast het afkeuren van de overname krijgt Vitesse ook een boete van 100.000 euro vanwege ‘misleiding’ van de licentiecommissie van de KNVB. Dat heeft te maken met de bankrekening van de voetbalclub.

Huisbankier ING vroeg vorig jaar om meer duidelijkheid over de financiering van de club door de Russische eigenaren die Vitesse in de voorbije jaren heeft gehad. Als die er niet komt, stopt ING per 1 april als huisbank.

Vitesse is op zoek naar een nieuwe bank omdat de KNVB had geëist dat die er voor het begin van de competitie moet zijn. De Arnhemse club wist een rekening bij de Litouwse bank Revolut te openen, maar die bank trok zich even later weer terug. Vitesse verzweeg dit voor de KNVB, omdat de competitie nog niet begonnen was en de club vreesde voor uitsluiting. Pas toen de competitie begonnen was, werd de bond ingelicht.

Vitesse kan tot en met woensdag 21 februari in beroep gaan tegen het besluit van de licentiecommisse.

Russische connectie

Dat Vitesse nu dreigt om te vallen, is uiteindelijk terug te voeren op de overname van de Arnhemse club door de Georgiër Merab Jordania in 2010. Die miljoenentransactie werd, zo bleek eerder dit jaar uit een publicatie van The Guardian, indirect gefinancierd door Roman Abramovitsj, de Russische oligarch en voormalig Chelsea-eigenaar.

Met de komst van Jordania ging Vitesse structureel op te grote voet leven. De miljoenenverliezen die de club daardoor jaarlijks leed, werden afgedekt door Georgiër. En daarmee in feite door Abramovitsj. Die bleef op de achtergrond heimelijk de financier van Vitesse, ook nadat Jordania zijn aandelen had verkocht aan de Rus Alexander Tsjigirinski. Die deed de club op zijn beurt in 2018 – daags voor de invoering van strengere KNVB-eisen aan investeerders in voetbalclubs – weer van de hand aan de huidige eigenaar Valeriy Ojf.

Ook Ojf, zo onthulde NRC eind vorig jaar, leende via trustbedrijfjes tientallen miljoenen van zijn zakenvriend Abramovitsj. De miljardair beschouwde Vitesse de facto als zíjn club, bleek uit Cyprus Confidential, een onderzoeksproject van 65 internationale media geleid door het Internationaal Consortium van Onderzoeksjournalisten (ICIJ) en het Duitse onderzoeksplatform Paper Trail Media naar gelekte documenten van verschillende financiële dienstverleners uit Cyprus.

Het Russische eigenaarschap en de nauwe betrokkenheid van Abramovitsj, hoewel toen nog in nevelen gehuld, werden een acuut probleem voor Vitesse toen Rusland Oekraïne binnenviel en Abramovitsj op westerse sanctielijsten belandde vanwege zijn nauwe banden met president Poetin. Dat dacht Vitesse te hebben opgelost met de aankondiging, in september 2022, dat investeringsmaatschappij Common Group van de Amerikaan Coley Parry de club wilde overnemen. Zeker omdat Oyf even daarvoor had bekendgemaakt zijn vordering van 155 miljoen euro op Vitesse – de erfenis van jarenlang tekorten bijpassen door de clubeigenaren – te zullen kwijtschelden.

De licentiecommissie van de KNVB ziet dat anders, is nu gebleken. Naast de herkomst van het vermogen van Parry en de Common Group onderzoekt de licentiecommissie ook de financiële banden tussen Vitesse en zijn Russische eigenaren. De uitkomsten van dat tweede onderzoek worden op korte termijn verwacht.