Klimaatdebatten gaan door: Kamercommissie verklaart meeste onderwerpen niet controversieel

Demissionair kabinet Doorpraten of doorschuiven? De Tweede Kamer beslist deze week welke agendapunten worden geschrapt totdat een nieuw kabinet aantreedt. Debatten over het klimaatbeleid hoeven niet te stoppen.
De Kamercommissies bepalen per agendapunt wat wel en niet te 'controversieel' is om onder het demissionaire kabinet te behandelen.
De Kamercommissies bepalen per agendapunt wat wel en niet te ‘controversieel’ is om onder het demissionaire kabinet te behandelen. Foto Phil Nijhuis/ANP

De debatten over klimaatbeleid kunnen doorgaan, heeft de Kamercommissie voor Economische Zaken en Klimaat dinsdag besloten. Het overgrote deel van de onderwerpen op de agenda van de commissie is niet controversieel verklaard, wat betekent dat ze niet van de agenda geschrapt hoeven te worden totdat een nieuw kabinet aantreedt.

Na de val van het kabinet riep een lange reeks organisaties, waaronder werkgeverskoepel VNO-NCW, Greenpeace en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, de Kamer op om door te gaan met het klimaatbeleid. „Er is grote maatschappelijke en politieke steun voor duidelijk en stabiel klimaatbeleid”, schreven ze. De Kamer gaat daar nu in mee.

Afspraken met industrie

GroenLinks en PvdA deden nog een poging om de gesprekken te pauzeren over afspraken die demissionair minister Micky Adriaansens (Economische Zaken, VVD) met de industrie maakt. Grote bedrijven beloven daarbij te verduurzamen in ruil voor een totaal van 3 miljard euro aan subsidie. GroenLinks en PvdA vonden dat het demissionaire kabinet geen juridische afspraken meer moet aangaan waar ook toekomstige kabinetten aan gebonden zijn.

Alleen de SP steunde dat voorstel. Kamerlid Pieter Grinwis (ChristenUnie) reageerde: als dit onderwerp in de koelkast gaat, zouden ook hogere belastingen op CO2-uitstoot van de industrie langer moeten wachten. En dat willen GroenLinks en PvdA ook niet.

Kerncentrales

Ook besluitvorming over nieuwe kerncentrales kan doorgaan. De burgemeester van Borsele, waar de twee centrales zouden komen, riep de Kamer volgens PZC op om het onderwerp niet controversieel te verklaren, de actiegroep Borsele tot de Kern wilde juist het tegenovergestelde. Alleen de SP wilde wachten tot er een nieuw kabinet is.

Uitzondering was de Postwet, een wetsvoorstel uit 2020 dat consumenten moet beschermen tegen hoge prijzen maar volgens de Autoriteit Consument en Markt nog tekortkomingen heeft. Adriaansens werkt nog aan aanpassingen, schrijft persbureau ANP. Een Kamermeerderheid wilde wachten tot een volgend kabinet.

De kans dat alle onderwerpen waar de commissieleden mee verder willen daadwerkelijk aan bod komen, is nihil. Half oktober gaat de Kamer al met herfstreces, kort daarna is het verkiezingsreces. De nieuwe lichting Tweede Kamerleden kan opnieuw bepalen welke onderwerpen controversieel zijn en welke niet.

Met medewerking van Marike Stellinga.

Lees ook Stikstof, spreidingswet, klimaat: waar mag het nog wel over gaan?