Letzte Generation in Oostenrijk heeft dinsdagmiddag haar laatste adem uitgeblazen. De organisatie van klimaatactivisten, die zichzelf beschouwden als de laatste generatie die een grote klimaatcrisis nog had kunnen voorkomen, kondigde aan zichzelf op te heffen. „We beseffen dat Oostenrijk in fossiele onwetendheid wil blijven en daarmee bereid is medeverantwoordelijk te zijn voor de dood van miljarden mensen. De samenleving heeft gefaald”, staat op de website. „Het maakt ons intens verdrietig.”
In de Oostenrijkse krant Der Standard legde woordvoerder Marina Hagen-Carnaval uit dat de leden „niet langer perspectief zien” om met hun protesten nog iets bereiken. Ze voorspelt wel dat er onder een nieuwe naam „nieuwe projecten van verzet” zullen komen. Volgens Hagen-Carnaval wordt daar al volop over nagedacht. Hoewel het doel – zorgen dat bescherming van het klimaat in de Oostenrijkse grondwet werd verankerd – niet is bereikt, vindt ze dat Letzte Generation mensen politiek bewust heeft gemaakt en „de zaadjes heeft geplant voor een vreedzame opstand”.
Een van de opmerkelijkste acties van de groep, die in 2021 werd opgericht, was het besmeuren met zwarte vloeistof van het beroemde (en met glas beschermde) schilderij Tod und Leben van Gustav Klimt in het Weense Leopold-museum. Leden van Letzte Generation lijmden zichzelf regelmatig vast aan het asfalt. Ook blokkeerden ze – net als bijvoorbeeld Extinction Rebellion in Nederland – snelwegen en drukke kruispunten in steden, en voerden ze actie op skipistes en bij vliegvelden.
„Iets griezeligs”
De christendemocratische bondskanselier Karl Nehammer is blij dat Oostenrijk verlost is van „iets griezeligs”. Volgens zijn partijgenoot Christian Stocker hebben de klimaatactivisten eindelijk begrepen dat de Oostenrijkse straten „geen juridische vrijplaats vormen en dat er geen fundamenteel recht bestaat op sabotageacties”. Stocker vreest dat de activisten met hun protest meer kwaad dan goed hebben gedaan: „Het pesten van mensen is schadelijk voor het klimaat”.
De Oostenrijkse Groenen, coalitiegenoten van de christendemocraten, toonden meer begrip voor de demonstranten, maar ook zij vonden dat ze de verkeerde methodes kozen om hun punt te maken. Volgens de rechts-radicale FPÖ kunnen „de honderdduizenden automobilisten die door deze klimaatterroristen de file ingeduwd waren eindelijk opgelucht ademhalen”.
Het geld dat Letzte Generation nog in kas heeft, zal worden gebruikt voor juridische bijstand van actievoerders die zich nog bij de rechter moeten verantwoorden, en voor actievoerders die zijn veroordeeld tot het betalen van schadevergoeding.
De gelijknamige Duitse zusterorganisatie legt op de website uit begrip te hebben „voor de pijn en het verdriet van hun Oostenrijkse vrienden”. Ze beseffen dat het moeilijk kan zijn om steeds maar weer de motivatie te vinden om door te gaan „als je ziet hoe regering en samenleving de realiteit van de klimaatcrisis verdringen”. Maar Letzte Generation Duitsland is vast van plan door te gaan, onder meer met acties bij luchthavens en vanaf eind september met de voorbereiding van een nieuwe protestgolf.