Kinderen Iraanse activiste Mohammadi nemen Nobelprijs van de Vrede in ontvangst: ‘Ze had hier zelf moeten staan’

Toen de Iraanse activiste Narges Mohammadi begin oktober de Nobelprijs van de Vrede won, leek het al vrijwel uitgesloten dat zij die zelf zou kunnen aannemen. Mohammadi, die de prijs verdient vanwege haar geweldloze „gevecht tegen vrouwenonderdrukking en haar strijd voor mensenrechten en vrijheid voor iedereen”, is opgesloten in de gevreesde Evin-gevangenis in de Iraanse hoofdstad Teheran. De 51-jarige activiste zit momenteel een straf uit van twaalf jaar.

Zondag namen Mohammadi’s twee kinderen, de 17-jarige tweeling Kiana en Ali Rahmani, de Nobelprijs van de Vrede namens haar in ontvangst in de Noorse hoofdstad Oslo. Omdat Mohammadi nog altijd verklaringen uit de gevangenis weet te smokkelen, mag ze met hen al ruim anderhalf jaar geen rechtstreeks contact hebben. De activiste heeft haar twee kinderen inmiddels acht jaar niet meer gezien. „Dat is een onverdraaglijk en onbeschrijflijk leed”, schreef ze in een in oktober door persbureau AFP gepubliceerde tekst.


Lees ook
Nobelprijswinnares Narges Mohammadi: een vrouw die niet tot zwijgen te brengen valt

Narges Mohammadi, winnares van de Nobelprijs voor de Vrede 2023.

Te midden van honderden aanwezigen lazen Kiana en Ali zondag een door hun moeder geschreven en uit de cel gesmokkelde toespraak voor. Daarin schreef Mohammadi – al dertien keer zat ze gevangen en vijf keer werd ze veroordeeld, tot in totaal 31 jaar en 154 zweepslagen – ervan overtuigd te zijn dat het Iraanse volk de autoritaire staat uiteindelijk zal verslaan. Haar boodschap: aanhoudend, geweldloos verzet zal verandering brengen.

Mohammadi’s kinderen spraken ook over hun moeder, die afgelopen zaterdag in een driedaagse hongerstaking ging. „Ze had hier zelf moeten staan, maar werd tegengehouden door de beulen. Ik leen mijn stem aan haar uit, en aan alle meisjes en vrouwen in Iran die door niets het zwijgen kunnen worden opgelegd”, aldus dochter Kiana. Haar broer zei dat het lichaam van haar moeder dan wel achter tralies zit, maar dat „haar pen en gedachten door de muren zijn gebarsten en ons hebben bereikt.”

Sacharovprijs voor overleden Amini

Mohammadi, die een verplichte hoofddoek voor vrouwen in Iran ziet als hét symbool van onderdrukking, speelde in 2022 een belangrijke rol in de organisatie van de grootschalige protesten in Iran. Rechtstreekse aanleiding van die protesten: de dood van Mahsa Amini, op 22-jarige leeftijd. De Iraanse zedenpolitie arresteerde haar in september 2022 vanwege een „ongepaste hidjab”. Ofwel: ze zou haar hoofdhaar niet goed hebben bedekt. Twee dagen later stierf ze, in hechtenis, vermoedelijk door harde klappen op haar hoofd.

In tegenstelling tot de twee kinderen van Mohammadi, die al in 2015 met hun vader naar Frankrijk vluchtten, zal het de familie van Amini hoogstwaarschijnlijk niet lukken om een andere prijs in ontvangst te nemen. De ouders en een broer van Amini wilden zondag, op Internationale Mensenrechtendag, van Iran naar het Franse Straatsburg reizen om daar namens haar de Sacharovprijs, de hoogste Europese mensenrechtenprijs, in ontvangst te nemen. Op het vliegveld van Teheran hield de politie ze echter tegen, en pakte hun paspoorten af. Volgens hun advocaten hadden ze geldige visa om naar Frankrijk te vliegen.



Leeslijst