Kernfusiereactor stopt met experimenten

De experimentele kernfusiereactor JET (Joint European Torus) rondde zaterdag het laatste experiment af waarbij kernfusie met deuterium en tritium werd uitgevoerd. Eind dit jaar zal de reactor definitief sluiten.

De JET was de grootste kernfusiereactor ter wereld en heeft veel mijlpalen op het gebied van kernfusie behaald. Het project maakte deel uit van EUROfusion, het Europese onderzoeksprogramma naar kernfusie.

De reactor staat in Culhalm, een dorp in Oxfordshire in Engeland en wordt beheerd door de UK Atomic Energy Authority (UKAEA). Door de Brexit zal Engeland nu geen deel meer uitmaken van het EUROfusion programma. In Engeland bereidt de UKAEA nu de bouw van een eigen reactor voor: de STEP.

In de JET is het voor het eerst gelukt om tritium en deuterium, twee isotopen van waterstof, met elkaar te laten fuseren tot helium. Bij deze fusie komt energie vrij. Kernfusie is een potentieel veilige vorm van kernenergie, omdat er minder radioactief afval vrijkomt dan bij kernsplijting.

Donutachtige vorm

De reactor in Culhalm heeft een donutachtige vorm met aan de zijkanten magneten. Bij een temperatuur van wel 150 miljoen graden kan de brandstof hier in plasmavorm bestaan en fuseren. Plasma is gas waarin door verhitting de elektronen los van de atomen vrij bewegen.

Tot nu toe worden er nog geen kernfusiereactors gebruikt om energie op te wekken. Het is namelijk niet makkelijk om de juiste omstandigheden voor de fusie te creëren. Er is heel hoge druk en temperatuur voor nodig.


Lees ook
Recordhoeveelheid energie opgewekt met Europees experiment kernfusie

<strong>De binnenkant van de tokamakreactor</strong> in het Britse Oxfordshire waar het experiment is gedaan, met daarin het gloeiend hete brandstofplasma.” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2023/10/kernfusiereactor-stopt-met-experimenten.jpg”><br />
</a> </p>
<p>In 2021 wekten onderzoekers in de JET een recordopbrengst aan energie op: 59 megajoule in vijf seconden. Dit is de hoeveelheid energie die een tweepersoons huishouden in twee dagen verbruikt. Het kostte echter nog meer energie om de reactor op te warmen. </p>
<p>Met de experimenten in de JET-reactor is duidelijk geworden hoe de nieuwe ITER-reactor eruit zou moeten zien, die nu in Zuid-Frankrijk in aanbouw is. </p>
<aside data-article-id=