Kerkasiel met Kerst: zolang de kerkdienst duurt kan Oezbeeks gezin niet uitgezet worden

‘In het asielzoekerscentrum slaap je altijd met een oog open”, zegt de veertienjarige Ariana Babayants. „De politie kan ieder moment binnenvallen. Maar hier in de kerk kan dat niet.” Haar moeder Karina: „De eerste dag dat we hier waren, hebben we zo lang en rustig geslapen.”

Bijna elf jaar geleden kwam de familie Babayants naar Nederland. Ariana en haar broer (20) zijn in Oezbekistan geboren, haar twee zusjes (10 en 3 jaar) in Nederland. De afgelopen jaren brachten ze door in een asielzoekerscentrum in Emmen, vertellen moeder en dochter in Kampen, waar ze kerkasiel hebben gekregen. Het betekent dat er nu 24 uur per dag een kerkdienst gaande is in de Open Hof, onderdeel van de protestantse gemeente. Zo’n dienst mag niet gestoord worden door de politie of een andere overheidsinstelling. En dus kan de familie Babayants voorlopig het land niet uitgezet worden.

Achter voorganger Elske de Lange brandt een witte kaars, die aangeeft dat er een dienst gaande is. Sinds 21 november heeft er in de kerk elke minuut een kaars gebrand, die van voorganger op voorganger wordt doorgegeven. De zaal is groot, maar de sfeer intiem. Er zijn deze ochtend drie toehoorders in de kerkzaal, die vlakbij De Lange zitten en luisteren hoe ze voorleest uit De grondwet voor geluk van filosoof Hein Stufkens.

Er moet beter nagedacht worden hoe je omgaat met kinderen van asielzoekers die geworteld zijn in Nederland

Elske de Lange
voorganger vrijzinnige gemeente Kampen

Het is niet de eerste keer dat De Lange – die voorganger is bij de vrijzinnige gemeente in Kampen – een dienst verzorgt tijdens het kerkasiel. Ze is inmiddels meermaals geweest. Ze is ervoor gevraagd door de dominee van Open Hof, maar ze vindt het ook belangrijk om een signaal af te geven aan de overheid, vertelt ze. „Er moet beter nagedacht worden hoe je omgaat met kinderen van asielzoekers die geworteld zijn in Nederland.” Het is een reactie die meer vrijwilligers en bezoekers van de kerk geven.

Angelique Eijsberg is ook van de vrijzinnige gemeente en vandaag zoals vaker de afgelopen maand, in de Open Hof. De sfeer in de kerk is bijzonder rondom het kerkasiel, vindt ze. En ze steunt het doel. „Ik ben ook een keer ’s nachts geweest. Toen ben ik vroeg opgestaan en was ik hier om half vier. Na half acht ben ik weer weggegaan om te gaan werken. Er waren natuurlijk weinig mensen, dus het was heel knus.”

Voorganger Elske de Lange vertelt toehoorders uit een boek van filosoof Hein Stufkens.
Foto Dieuwertje Bravenboer

Veel steun

Ruim vijf weken geleden kreeg dominee Klaas Jager van de Open Hof de vraag of hij de familie Babayants wilde opvangen. Iets meer dan een week later stonden ze op de stoep. Jager stond er voor open, maar alleen als zijn gemeenschap dat ook wilde. Er bleek veel steun voor te zijn. „Het ging al snel niet meer over de vraag of we het moesten doen, maar hoe.” Jager was eind 2018 ook actief bij het kerkasiel dat werd verleend in Den Haag, waar een Armeens gezin uiteindelijk 97 dagen is opgevangen. Voor Jager is heel duidelijk waarom hij de familie Babayants opvangt. Hij vindt dat het asielbeleid en de procedures niet ten koste mogen gaan van de kinderen, die in Nederland zijn geworteld.

Er leven veel zorgen over het asielbeleid van het huidige kabinet binnen de kerkelijke gemeenschap. „Dat hebben we ook direct na de presentatie van het hoofdlijnenakkoord duidelijk gemaakt”, zegt algemeen secretaris Coen Wessel van de Raad van Kerken aan de telefoon. In een opiniestuk in Trouw schreef de raad afgelopen mei bijvoorbeeld dat het voorgenomen asielbeleid een „toonbeeld van harteloosheid, ongelijkheid en gebrek aan naastenliefde en zorg voor mensen in nood” liet zien.

We vinden het belangrijk dat de kwetsbaarheid van het kind als uitgangspunt wordt genomen bij het beoordelen van het verlenen van asiel

Raad van Kerken

Wessel bezocht deze week de familie Babayants in Kampen. De Raad van Kerken steunt het kerkasiel. „We vinden het belangrijk dat de kwetsbaarheid van het kind als uitgangspunt wordt genomen bij het beoordelen van het verlenen van asiel.” Wessel wijst erop dat in het recht steeds vaker wordt gekeken naar het belang van kinderen, bij echtscheidingsprocedures bijvoorbeeld. „Wat wij vragen is: zet dat ook door op het gebied van asiel.”

De jongste dochter (3) van het gezin werd geboren in Nederland.
Moeder Karina: „We hebben hoop, geloof en liefde in ons hart. Zonder hoop kun je niet leven.”

Foto’s: Dieuwertje Bravenboer

Een ‘nieuwe fase’

Er zijn ook andere religieuze initiatieven geweest. Zo stuurde initiatiefnemer Jan de Beer eind november een petitie met handtekeningen van 1.153 voorgangers naar minister-president Dick Schoof. Daarin spraken zij zich uit tegen het huidige asielbeleid. De petitie is veel getekend door christenen, onder wie predikanten, maar ook door enkele imams en rabbijnen. De Beer, die zelf jurist is, zag een „nieuwe fase” in de vluchtelingenopvang, vertelt hij aan de telefoon. „Tot nu toe was er wel een intentie om er voor de vluchtelingen te zijn. En je kunt een mening hebben over hoe dat werd uitgevoerd. Maar nu zag ik dat er geen ruimte meer zou zijn voor hen.”

Het raakte De Beer, die zelf religieus is. Volgens hem tastte het de basis van onze samenleving aan. „En dat fundament is sterk bepaald door religie. Daarom leek het me mooi om al die verschillende religies te verenigen om zich hierover uit te spreken.”

Ook voor dominee Jager uit Kampen speelt de „harde, gure wind” die volgens hem momenteel in Nederland waait een rol bij het opvangen van de familie Babayants. „We hebben een warme wind nodig. Al realiseren we ons ook dat het gure klimaat juist betekent dat we ons doel misschien niet kunnen bereiken. Maar we willen dat dit gezin hier een toekomst kan opbouwen. En niet alleen zij, maar ook de andere kinderen die in dezelfde situatie zitten.”

Afgelopen zomer leek er een eind te komen aan het verblijf van de familie Babayants in Nederland. Ze werden opgepakt en zijn een tijd in een detentiecentrum geplaatst, met de bedoeling om ze uit te zetten. De voorzieningenrechter in Arnhem bepaalde dat ze toch voorlopig in Nederland mochten blijven, om het besluit op hun bezwaar af te wachten. Inmiddels is ook dat afgewezen. Ten einde raad klopte het gezin bij de kerk aan. Een „rehabilitatiecentrum” noemt Karina Babayants het. Hier in Kampen heeft ze het gevoel dat ze kan bijkomen en herstellen van de afgelopen stressvolle maanden.

Het gezin, hier moeder Karina (links) en dochter Ariana, mag gedurende het kerkasiel de kerk niet verlaten.
Dieuwertje Bravenboer

Diepe geloofsgesprekken

Een kerkdienst is een viering. Dat het nu wordt gebruikt als een continue dienst, vindt dominee Jager te verantwoorden. „Tijdens zo’n viering bespreken we alle emoties die we hebben. Ons verdriet komt aan de orde, onze boosheid, onze blijdschap. En dat richten we naar God. Dat zien we nu bijna in pure vorm terug in de vieringen die we hebben. We gaan in gesprek met elkaar en er ontstaan diepe geloofsgesprekken. Maar er komen ook mensen langs die niks met God of het geloof te maken hebben.”

Ariana vindt het bijzonder dat ze nu al een maand in de kerk verblijft. „Je overnacht hier normaal gezien niet.” Het gezin voelt zich thuis en veilig in de kerk, maar is ook gebonden aan de binnenruimte. Ze kunnen de kerk niet verlaten. De kerkgemeenschap heeft de jeugdruimte getransformeerd tot een ruimte om te kunnen wonen. De keuken was er al en verder zijn er bedden geplaatst en gordijnen opgehangen. De twee middelste dochters volgen online onderwijs en af en toe woont het gezin ook een kerkdienst bij. Karina: „We hebben hoop. Dat is moeilijk, maar het is belangrijk. We hebben hoop, geloof en liefde in ons hart. Zonder hoop kun je niet leven.”

Het gezin is dankbaar dat er zoveel mensen zijn die hen steunen. Met kerst zijn er ook verschillende diensten gepland. Ariana gaat koken voor de familie, maar wat er op het menu staat is nog een geheim. Ze wordt fel als ze het over Kerstmis heeft. „Ik kan me niet voorstellen hoe de mensen die ons willen uitzetten Kerst vieren. Vrede met Kerst? En tegelijkertijd mensen uitzetten? Hoe dan?”