Keniaanse overheid lanceert verwelkomingscampagne na protest tegen staatsbezoek Willem-Alexander en Máxima

De Keniaanse overheid is een campagne gestart om koning Willem-Alexander en koningin Máxima welkom te heten, als reactie op het protest tegen hun aangekondigde staatsbezoek. Het doel van de campagne is om Kenianen te overtuigen van de voordelen van het koninklijk bezoek voor hun land. In de campagne wordt onder meer de handelsrelatie met Nederland als argument voor het bezoek aangehaald, en foto’s van het paar gedeeld met het bijschrift „Karibu Kenya”: welkom in Kenia.

Het protest tegen het staatsbezoek heeft niet zozeer te maken met het koningspaar, maar met de Keniaanse president William Ruto die de uitnodiging van het bezoek heeft verzonden. Tegenstanders van Ruto beweren dat door in te gaan op het bezoek de beschuldigingen van het plegen van mensenrechtenschendingen door Ruto worden genegeerd.

Veel Kenianen vinden het daarom ongepast dat het koninklijk paar het land bezoekt en uitten hun ongenoegen vooral op het platform X, met hashtags zoals #CancelTheVisit en #HumanRightsFirst. Ook werden er honderden e-mails verstuurd naar het Nederlandse ministerie van Buitenlandse zaken met de oproep af te zien van het bezoek. De Keniaanse regering noemt de online protestactie een cyberaanval.

Verdwijningen en politiegeweld

William Ruto wordt beschuldigd van ernstige mensenrechtenschendingen. Toen de president van het Oost-Afrikaanse land vorig jaar een omstreden wet aannam, bestormden duizenden Keniaanse jongeren het overheidsgebouw. Daarbij werd hard ingegrepen door de politie en het leger, en zeker 23 mensen doodgeschoten. Ook zijn er veel critici van de president verdwenen. De autoriteiten in Kenia ontkennen betrokkenheid, maar mensenrechtenorganisaties beweren dat Ruto wel degelijk verantwoordelijk is voor de verdwijningen.

Sinds donderdag verschijnen er ook staatsberichten met een ander geluid. Deze benadrukken bijvoorbeeld dat het bezoek kansen biedt voor de uitbreiding van Keniaanse bedrijven naar Europa. De berichten worden vaak vergezeld van de boodschap „Karibu Kenya” (Welkom in Kenia) en foto’s van het koninklijk paar.

Het staatsbezoek staat gepland van 18 tot 20 maart.


Lees ook

Klasse-overstijgend protest van een nieuwe Keniaanse generatie doet denken aan de Arabische Lente

Demonstranten in Nairobi blijven slogans roepen terwijl de Keniaanse politie dinsdag het waterkanon inzet.