Alles moest anders worden in Kattenbroek. Nadat Amersfoort in de jaren tachtig van rijkswege werd aangewezen als groeigemeente waar 17.000 woningen moesten komen, wilde Fons Asselbergs, PvdA-wethouder van Volkshuisvesting, beslist niet dat de nieuwbouwwijk Kattenbroek een bloemkoolwijk zou worden zoals die toen overal in Nederland werden gebouwd. ‘Een geïntegreerde, harmonische en humane wijk’ moest Kattenbroek worden, vond Asselbergs, waar sociale woningen werden afgewisseld met koopwoningen, zodat rijk en arm door elkaar wonen. Voor het ontwerp van Kattenbroek nam hij daarom Ashok Bhalotra (1943-2022) in de arm, de uit India afkomstige architect van het Rotterdamse bureau KuiperCompagnons die heel anders over stedenbouw en architectuur dacht dan de meeste Nederlandse stedenbouwkundigen.
Bhalotra stelde de wethouder niet teleur. In 1988 kwam hij met een ontwerp voor een nieuwbouwwijk dat rigoureus brak met de gebruikelijke Nederlandse stedenbouw. Zijn ontwerptekening liet niet zien waar straten, woningen en ‘groenvoorzieningen’ moesten komen, maar leek met zijn cirkels en ovalen, rechte kleurbanen en kromme lijnen op een abstracte compositie van de Russische schilder Wassily Kandinsky uit 1923. Bhalotra stelde voor om een ‘poëtische’ woonwijk te bouwen vol ‘metaforen en associaties’ rondom het thema ‘thuis zijn en reizen’.
Vijf verschillende elementen met elk een eigen sfeer zou de wijk krijgen: De Ring, Het Masker, De Verborgen Zone, De Laan der Hoven en De Kreek. Om de variatie in de nieuwbouwwijk nog verder te vergroten, wilde Bhalotra tientallen bekende en onbekende architecten de woningen laten ontwerpen. Ook was hij van plan om vijftien kunstenaars aan het werk te zetten wier kunstwerken in De Verborgen Zone zouden worden geplaatst.
Gesputter en gemor
Hoe ongewoon Bhalotra’s plan ook was, zowel wethouder Asselbergs als de gemeenteraad van Amersfoort omarmde het. Alleen in het wereldje van Nederlandse architecten was gesputter en gemor te horen. Kattenbroek zou een on-Nederlands, afgrijselijk ‘postmodern Disneyland’ worden, voorspelden ze.
Wie nu met de Wandelgids Kattenbroek van Trudy de Mooy in de hand een wandeling maakt door Kattenbroek, moet vaststellen dat hun voorspelling niet is uitgekomen. Weliswaar zit Kattenbroek tjokvol thema’s, metaforen en bedoelingen, maar zonder de uitleg van De Mooy zou je de meeste hiervan niet opmerken.
Zo is De Ring, de cirkelvormige straat met 300 min of meer eendere woningen erlangs, voor de argeloze bezoeker niet meer dan een eigenaardige ringweg die de verschillende elementen van Kattenbroek met elkaar verbindt. Maar volgens de gids staat de cirkel met een omtrek die ongeveer even groot is als die van de oude binnenstad van Amersfoort, niet alleen voor ‘thuis zijn, het centrum, het aardse en de kosmos’ maar ook voor ‘het cyclisch bestaan, oneindigheid en een collectief’. En Het Masker, dat door een aantal forse appartementenblokken van een drukke doorgangsweg wordt afgeschermd, symboliseert ‘anonimiteit en stedelijke identiteit’. Hoewel er geen eiland is te bekennen en er ook niet overdreven veel water is, gaat de wandelaar hier onvermijdelijk denken aan ‘Venetië en verbergen’, aldus de gids.
De vele verwijzingen naar historische architectuur in Kattenbroek zullen zonder de wandelgids alleen worden opgemerkt door erudiete architectuurkenners. Zo blijken de tolhuizen, vier vrolijk gekleurde ronde patiowoningen op eilandjes in een vijver, geïnspireerd door de tolhuizen die de Franse ‘revolutie-architect’ Claude-Nicolas Ledoux aan het einde van de 18de eeuw in Parijs bouwde. De vijftien kunstwerken in De Verborgen Zone, de buurt met ‘reizen in geestelijke zin’ als thema, blijven zelfs na De Mooys uitleg ondoorgrondelijk. Bhalotra verzocht de kunstenaars, onder wie Thom Puckey en Joseph Semah, om zich voor hun Kattenbroekse beelden te laten inspireren door Hypnerotomachia Poliphili, een erotische droomvertelling van de Italiaanse monnik Francesco Colonna uit 1499 in een mix van Italiaans, Grieks en Latijn dat in 2006 in het Nederlands is vertaald.
Woonwagenkamp
Maar dit betekent niet dat Kattenbroek een mislukte wijk is. Integendeel: al zijn de meeste metaforen en associaties vergezocht, onbegrijpelijk of zelfs onzinnig, toch heeft Bhalotra’s ‘poëtische’ ontwerp geresulteerd in een wijk met samenhang én een ongekende variatie. Niet alleen staat in Kattenbroek een groot aantal verschillende woningtypen, van gewone Nederlandse rijtjeshuizen tot experimentele brugwoningen, ook zijn alle architectuurmodes van omstreeks 1990 er vertegenwoordigd. Zo staat De Ark, het schots en scheve, ‘deconstructivistische’ schoolgebouw van Ben van Berkel, niet ver van postmoderne ruïnewoningen van Leo Heijdenrijk.
Ook kent Kattenbroek vele verrassingen. Je kunt er een hoek omslaan en plotseling voor een oude boerderij met rieten dak staan, in een omheind weilandje waar een geit staat en kippen rondscharrelen. Of je belandt onverwachts in een woonwagenkamp dat, anders dan gewoonlijk, niet is verbannen naar de rafelranden van de stad maar in het hart van de wijk staat.
Groot succes
‘Een wereldberoemde wijk – gebouwd op dromen’ is de ondertitel van de Wandelgids Kattenbroek. Al is wereldberoemd overdreven, Kattenbroek is inderdaad een groot succes. De Amersfoortse nieuwbouwwijk was niet alleen onmiddellijk populair onder het grote publiek, maar ook onder projectontwikkelaars en wethouders. Uiteindelijk stapten zelfs de Nederlandse stedenbouwers en architecten over hun weerzin tegen de poëtische stedenbouw van ‘goeroe’ Bhalotra heen. Toen ze dertig jaar geleden begonnen met het ontwerpen van de Vinex-wijken, de laatste, centraal geplande woonwijken van Nederland, stapten ze massaal over op thematische stedenbouw. Aan zweverige metaforen en mysterieuze associaties waagden ze zich als Nederlanders niet, maar veel Vinex-wijken hebben themabuurten gekregen met elk een eigen sfeer en karakter. Zo kreeg de Eindhovense Vinex-wijk Blixembosch naast een Sprookjesbuurt een Engelse, Italiaanse, Franse en Amerikaanse buurt. Maar misschien doordat de Nederlandse stedenbouwers niet zo wild durfden te dromen als Bhalotra, is geen Vinex-wijk zo goed geworden als Kattenbroek.