Kán Enschede de fatbike wel uit de binnenstad weren? ‘Het is een scooter vermomd als fiets. Dus die kunnen we verbieden’

Zag je hoe netjes hij reed?” Claudia van der Hulst fietst met haar zoon Joris (15) door de binnenstad van Enschede. Hij heeft een fatbike. Hij heeft er zelf voor gespaard en heeft ’m uiteindelijk, na zijn ouders te hebben beloofd dat het exemplaar niet op te voeren zou zijn, zelf gekocht. Van het geld dat al jaren in een blik onder zijn bed stond. „Er zat twaalfhonderd euro in”, zegt Joris. Met een Ridstar rijdt hij door de stad, en hij fietst ermee naar zijn voetbalclub, Achilles. Toch kan Joris wel begrijpen dat de gemeente Enschede gaat proberen de fatbike te verbieden in de binnenstad. „Sommige jongens voeren hun fatbike op en dat is natuurlijk gevaarlijk.” Maar: „Voor mij zou zo’n verbod heel jammer zijn. Want ik doe eigenlijk niks fout.”

Zijn vrienden plagen hem wel dat zijn fatbike nooit boven de 25 kilometer per uur komt. En wat echt „niet cool” is, vertelt hij, is dat hij wel eens wordt ingehaald door een elektrische fiets of scootmobiel. Zijn moeder lacht er hartelijk om.

Het was Rachel Denneboom, fractievoorzitter van de VVD in de gemeenteraad, die een motie had ingediend om fatbikes in de binnenstad te verbieden, mede ondertekend door Burger Belangen, veruit de grootste partij in Enschede. „Vanwege de ergernis en de veiligheid”, zegt Denneboom. Dinsdag werd de motie aangenomen. Denneboom: „Iedereen kent wel iemand die er een ongeluk door heeft gekregen, of een net niet-momentje heeft gehad.” Zelf had ze dat moment, „alsof de duvel ermee speelde” dinsdag, op weg naar de raadsvergadering. „Bijna een ongeluk. Ik zei tegen die fietser: ‘hé let eens op’. Vervolgens komt de jongen terug en rijdt een rondje om mij heen om te zeggen wat hij van mij vindt. Dat was niet zo positief. Want ze vinden dat de binnenstad van hen is. Dat stoort mij enorm.”

Veel mensen op straat in Enschede herkennen de irritatie al te goed, over het roekeloos rijden van met name jonge fatbikerijders. Eigenaar Hossein Ramezanpour (55) van fietsenwinkel Bike Supply, even buiten het centrum, vindt een verbod „prima”. Ramezanpour: „In het centrum moeten mensen veilig kunnen shoppen. Eigenlijk zouden alle fietsen daar moeten worden verboden. Maar vooral de fatbikes. Want daar zitten jongetjes van tien tot zestien jaar op, vaak op opgevoerde fatbikes, met twee of drie tegelijk. Ze zijn niet zuinig met snelheid. En ze letten niet goed op. Ze doen er gekke dingen mee, ze kijken tijdens het rijden op hun telefoon. Ze brengen andere mensen in gevaar.”


Lees ook

Op je fatbike een helm op? Macy (14) belandde al een keer in het ziekenhuis. Maar ‘een helm is lelijk en verpest mijn haar’

Jongeren in Almere met hun fatbikes. Foto Bram Petraeus

Juridisch

De discussie in Enschede en in de rest van het land gaat sinds woensdag vooral over de vraag in hoeverre het juridisch mogelijk is de fatbike te weren. VVD-raadslid Denneboom: „Ik ben me bewust van alle juridische valkuilen. Mensen zien bij een verbod allerlei beren op de weg, maar ik zie vooral veel fatbikes. Voor een verbod kunnen we niet langer op de politiek in Den Haag wachten. En ik denk dat wij als gemeente wel degelijk de fatbike kunnen weren, door regels op te stellen in de Algemene Plaatselijke Verordening, want die gaat over openbare orde en veiligheid. We hebben eerder de scooter in de binnenstad in de ban gedaan. En een fatbike is een scooter vermomd als fiets. Dus die kunnen we verbieden.”

Wethouder Marc Teutelink (Burger Belangen) „begrijpt de zorgen” van de gemeenteraad, maar denkt dat een wettelijk verbod heel lastig in te voeren zal zijn. Wel wil hij fietsen in de binnenstad „ontmoedigen”. Bijvoorbeeld door het voetgangersgebied in het centrum te vergroten. „Of misschien kunnen we een list verzinnen. We hebben scooters uit het centrum kunnen weren door een parkeerverbod in te stellen. Dat heeft echt effect gehad.” Daar is Denneboom niet voor. „Want die fatbikerijders komen niet om te parkeren, maar zien de binnenstad als een circuit.” Ook zou er volgens wethouder Teutelink meer handhaving en controle kunnen komen op opgevoerde fatbikes, en op fatbikes waarop je niet hoeft te trappen. „Die zijn illegaal.” Daartoe wil hij meer gemeentelijke handhavers inzetten, en met de politie in overleg gaan.

Roekeloos

Er zijn in Enschede ook veel passanten te vinden die, los van het debat over een verbod, de nadruk leggen op het gedrag van de berijders. Dáár moet iets aan worden gedaan, vindt onder anderen Carissa Champlin, universitair docent van stedelijke planologie aan de Universitet Twente. Ze staat met een bakfiets en twee kinderen voor een snoepwinkel. „Het is vanzelfsprekend dat jongeren een fatbike willen hebben. Maar ik ben tegen het gedrag dat de fatbike opwekt. Ik ken verhalen van jongens die vanaf fatbikes eieren gooien en in de binnenstad ongelukjes veroorzaken en vervolgens snel doorfietsen zonder zich te bekommeren om wat er is gebeurd. Ik zie heel weinig controle op dit soort gedrag. Er moet meer gecontroleerd worden.”

Marc Drost, een vijftiger op een fatbike: „Het is typisch Nederlands om van alles te willen verbieden, maar roekeloos rijden zit in de aard van het beestje, en als er een verbod komt op racen door de binnenstad, dan verzinnen die jochies op de fatbikes wel weer wat anders.”

Jonge fatbikers in de binnenstad van Enschede bejubelen het vervoermiddel, het zachte, lange zadel waar je comfortabel op zit én waarop je passagiers kunt meenemen. Om vervolgens begrip te tonen voor voetgangers en tragere fietsers die schrikken van hun acceleratie en wendbaarheid, ook al houden de fatbikers zich „heus wel” aan de maximumsnelheid. „Dit is gewoon een elektrische fiets met dikke banden”, zegt Alexander (14), zittend op een Ouxi. „Maar ik snap wel dat sommige mensen er last van hebben. Jonge kinderen rijden heel asociaal. Hun ouders moeten dat verbieden.” Zelf rijdt hij op een oud, opgevoerd model. „Als ik op dit knopje druk, kan ik er 45 mee. Maar dat doe ik nooit.”


Lees ook

Vette fiets, vette handel: ondernemers verdienen flink aan de fatbike

Het hoofdkwartier van marktleider La Souris in Doetinchem