Kamermeerderheid wil dat Nederland Natuurherstelwet probeert te blokkeren

Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer heeft dinsdag bepaald dat Nederland in Europa alsnog tegen de omstreden Natuurherstelwet moet stemmen. En opmerkelijk: ook verantwoordelijk VVD-minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) stemde als Tweede Kamerlid mee tegen die Natuurherstelwet, terwijl het demissionair kabinet nu juist vóór is.

In wezen stemde Van der Wal dus tegen haar eigen beleidsdoelen om de natuur te verbeteren, en tegen het voornemen van Nederland om die omstreden wet te steunen. Dat kán, omdat ministers en staatssecretarissen uit het ‘oude’ kabinet tijdens een formatie ook Kamerlid mogen zijn, totdat duidelijk is of ze aanblijven als bewindspersoon of niet.

Heel normaal

Zelf deed de VVD-minister na afloop van de stemming tegenover journalisten alsof het een hele normale gang van zaken was. „Omdat dit een fractiebesluit is en ik met de fractie meestem”, zei Van der Wal. „Ik ga nu eerst in kabinet bespreken wat dit betekent.” Daarbij lijkt het onwaarschijnlijk dat Nederland de wet zou kunnen tegenhouden.

De Natuurherstelwet voert maatregelen in die 20 procent van het land- en 20 procent van de zee in de EU moeten bestrijken, en alle ecosystemen die in 2050 moeten zijn hersteld. Het Europees Parlement heeft de wet eind februari al aangenomen, maar deze moet in april nog formeel worden bekrachtigd. Nederland was zeer kritisch over de wet vanwege de impact op bijvoorbeeld boeren, maar toen de wet werd afgezwakt besloot het kabinet vóór te zijn.

BBB en NSC in de Tweede Kamer hadden een motie ingediend om het kabinet op te roepen in Europa in de Raad van Ministers alsnog tégen te stemmen, en te zoeken naar een „blokkerende minderheid” van lidstaten. Zij wijzen erop dat de deadlines voor bijvoorbeeld stikstof en waterkwaliteit in Nederland alsnog onhaalbaar zijn, en vrezen „ernstige juridische en beleidsmatige gevolgen” door de wet.

De motie van BBB en NSC kreeg dinsdag 99 stemmen vóór en 46 tegen; PvdA-GroenLinks had een hoofdelijke stemming aangevraagd, zodat Kamerleden niet per fractie, maar individueel kunnen stemmen.

Die vrijheid had Van der Wal als VVD-Kamerlid dus niet genomen. „Omdat ik onderdeel uitmaak, of ben van de VVD-fractie. En dan stem je ook conform. Zo doen we dat.” VVD-staatssecretaris Eric van den Burg (Justitie) stemde overigens als Kamerlid óók voor de motie, maar weigerde achteraf commentaar. „Ik ga daar helemaal níéts over zeggen.”

‘Vernederende positie’

GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans, die de Natuurherstelwet in Brussel mede heeft vormgegeven, zei het besluit van de VVD en Van der Wal niet te snappen. „Ik begrijp niet waarom ze niet de ruimte krijgt van haar eigen fractie om gewoon tegen deze motie te stemmen”, zei hij. „Het maakt voor de uitkomst van de stemming niks uit. Nu dwing je haar in wat ik een vernederende positie vind, dat ze hier iets anders moet doen dan wat ze in het kabinet doet. Totaal onnodig.”

Van der Wal had geen behoefte op de mening van Timmermans in te gaan. „Ik vind er helemaal niets van”, zei ze. „In het kabinet hebben we een iets andere overweging.”

„Het is soms even lastig, dat wisselen van petten”, zei VVD-fractieleider Sophie Hermans. „Ik ga niet inhoudelijk in op wat voor discussie wij gevoerd hebben. Dat doen wij nooit, vandaag ook niet.”