Kamermeerderheid vóór helmplicht en leeftijdsgrens fatbikes

Een brede meerderheid van de Tweede Kamer is vóór een helmplicht en een leeftijdsgrens van 14 jaar voor fatbikes. Alle fracties, behalve die van Denk en Forum voor Democratie, hebben dinsdag vóór de betreffende motie van VVD en NSC gestemd.

Ook twee andere moties aangaande fatbikes werden aangenomen. Zo wil de Kamer een ‘typegoedkeuring’ voor fatbikes, zodat er beter gecontroleerd kan worden op kwaliteit en wettelijke vereisten. Dat moet bijvoorbeeld de opgevoerde Chinese fatbikes van de Nederlandse markt weren.

Met het oog op opgevoerde fatbikes wil een meerderheid van de Kamer ook dat de politie de mogelijkheid krijgt om in alle gevallen van controle in het menu van de fatbike te kijken. Daarin valt te zien of die opgevoerd is. Een motie die opriep tot een kentekenplicht voor fatbikes werd verworpen.

Ongelukken

De Kamer maakt zich zorgen over de verkeershinder door fatbikes en over het toenemende aantal ongelukken daarmee. In de eerste helft van dit jaar waren dat er 140, bleek afgelopen maandag uit het Letsel Informatie Systeem van dertien spoedeisendehulp-afdelingen van ziekenhuizen. Dat is bijna twee keer zoveel als in heel 2023. 47 procent van de fatbikeslachtoffers is tussen de 12 en 15 jaar oud. Van de slachtoffers tijdens het ongeval reed 81 procent zelf op de fatbike.

Wanneer en in welke vorm er een helmplicht komt, is nog onduidelijk. Minister Barry Madlener (Infrastructuur en Waterstaat, PVV) liet eerder al weten dat het volgens hem „ineffectief” is om specifiek voor fatbikes een helmplicht in te voeren en niet voor andere elektrische fietsen. „Dan krijg je straks een slimbike of een fiets met een ander zadel. […] Als we ons richten op het nu, dan hebben we een succes op de heel korte termijn, maar op de lange termijn heeft dat echt weinig zin.” Maar de indieners van de motie hielden voet bij stuk, omdat het vooral de fatbikes zijn die voor problemen zorgen.


Lees ook

Op je fatbike een helm op? Macy (14) belandde al een keer in het ziekenhuis. Maar ‘een helm is lelijk en verpest mijn haar’

Jongeren in Almere met hun fatbikes. Foto Bram Petraeus