Kamerleden willen niet in gesprek met Israëlische parlementariër die nieuwe verdrijving van Palestijnen wenst

Een groot aantal partijen in de Tweede Kamer overweegt een gesprek over de oorlog in Gaza met een delegatie van het Israëlische parlement te boycotten. De reden is dat de Knesset parlementariër Ariel Kallner van regeringspartij Likud heeft afgevaardigd voor het videogesprek, dat komende maandag zou plaatsvinden, maar dat nu onzeker is geworden. Kallner riep op 7 oktober, de dag dat Hamas Israël aanviel, op sociale media op tot een nieuwe Nakba, de Arabische term die refereert aan de verdrijving van honderdduizenden Palestijnen uit Israël in 1948.

Kallner schreef op X, voorheen Twitter: „Nu hebben wij één doel: Nakba! Een Nakba die de Nakba van 1948 zal overschaduwen. (…) Schakel de vijand nu uit. Dit is onze Pearl Harbor.” De uitspraak van Kallner, een partijgenoot van premier Benjamin Netanyahu, haalde in het weekend van 7 oktober het nieuws in Israël en de regio. Binnen Netanyahu’s regering wordt actief nagedacht over het verdrijven van de Palestijnse bevolking uit Gaza richting Egypte, bleek deze week uit gelekte documenten.

Dat de Knesset Kallner wil afvaardigen, is niet onlogisch: Kallner is in Israël voorzitter van de Israël-Nederland parlementaire vriendschapsgroep en sprak onlangs ook met een delegatie van Europarlementariërs. In dat gesprek, waarvan een deel op YouTube staat, zegt Kallner dat hij op solidariteit van Europese parlementen rekent tegen Hamas, „de vijanden van de menselijke beschaving”. Kallner zei dat Israël een strijd tegen islamitische barbarij voert en dat die ook in het belang is van Europa. „Israël is de eerste linie, daarna volgt Europa.”

Etnische zuivering

D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma vindt Kallners uitspraken over een nieuwe Nakba grensoverschrijdend. „In het algemeen ben ik bereid met iedereen te spreken, maar ik trek een grens bij mensen die oproepen tot haat en geweld, of in dit geval een etnische zuivering, zaken die ook in Nederland strafbaar zijn. Ik wil niet dat onze Tweede Kamer een podium geeft aan dit soort standpunten.”

Volgens Sjoerdsma hadden meerdere partijen van tevoren aangegeven dat in de delegatie van de Knesset geen „extremisten” moesten zitten. D66 krijgt bijval van vrijwel alle linkse fracties in de Kamer: ook GroenLinks-PvdA, de SP en de Partij voor de Dieren hebben aangegeven niet aan het gesprek te zullen deelnemen als Kallner erbij aanwezig is. CDA-Kamerlid Derk Boswijk kent de precieze achtergrond en uitspraken van Kallner niet, maar zegt wel: „Als deze parlementariër dat inderdaad zo gezegd heeft, heb ik geen behoefte met hem in gesprek te gaan.” Daarmee lijkt er een Kamermeerderheid voor het boycotten van Kallner.

BBB-KamerlidDerk Jan Eppink Het is nogal vreemd als je als Tweede Kamer gaat zeggen: die willen we wel, en die niet

Boswijk zegt dat hij ook is teleurgesteld in de beperkte delegatie die de Knesset naar het videogesprek wil afvaardigen. „Wij vonden dat het een brede afspiegeling moest zijn, van links tot rechts.” Op de gastenlijst staat naast Kallner alleen parlementariër Moshe Tur-Paz van de centrumrechtse partij Yesh Atid, de ondervoorzitter van de Knesset. Boswijk: „Het lijkt mij niet verstandig maar met twee parlementariërs in gesprek te gaan, die geen goede afspiegeling zijn van de Israëlische samenleving.”

Een aantal fracties heeft de griffie van de buitenlandcommissie donderdag gevraagd te bekijken of het mogelijk is de samenstelling van de Knesset-delegatie te wijzigen. De Tweede Kamer is daarover nu met de Knesset in overleg, bevestigt een woordvoerder. „Er wordt nog geïnventariseerd wat er mogelijk is.”

‘Onafhankelijkheid respecteren’

Derk Jan Eppink, Kamerlid van BBB, vindt dat principieel niet goed. „De afvaardiging is een zaak van de Knesset. Het is nogal vreemd als je als Tweede Kamer gaat zeggen: die willen we wel, en die niet. Dan wordt het erg moeilijk, je moet de onafhankelijkheid van de Knesset hierin respecteren.”

Eppink had zich al aangemeld om het gesprek met Kallner juist wel te voeren, en snapt niet dat andere Kamerleden dat niet willen. „In zo’n gesprek kun je dan zeggen: ik ben het niet met u eens, maar ik vind het niet verstandig mensen meteen uit te sluiten.” Eppink wijst erop dat Kallner zijn oproep tot een nieuwe Nakba in het weekend van de aanval van Hamas deed. „Misschien was hij erg geëmotioneerd, dat zou ik hem willen vragen. Je moet het wel in de context zien.”


Lees ook
Ambtenaren Buitenlandse Zaken bekritiseren in brief aan ministers Nederlandse reactie op oorlog in Gaza

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag.