Kamerleden SP nemen mensen met zwaar beroep mee naar Troonrede

Vijf Tweede Kamerleden van de SP nemen dinsdag mensen met een zwaar beroep mee naar de Troonrede in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Het gaat om een zorgmedewerker, een distributiemedewerker, een werknemer van Tata Steel, een dakdekker en een fabrieksarbeider. Ze komen allemaal in hun werkuniform.

De Kamerleden willen op deze manier aandacht vragen voor de vroegpensioenregeling, die binnenkort afloopt. Daar werd vorige week volop over geprotesteerd. Zo reden er woensdagochtend vier uur lang geen treinen en greep de politie zaterdag pas na uren in bij een demonstratie van klimaatgroep Extinction Rebellion op de A12.

„Zwaar werk kennen de meesten niet in Den Haag. Daarom laten wij zien wie het zijn. Zij en vele duizenden andere mensen in Nederland doen onmisbaar, maar loodzwaar werk”, zegt SP-leider Jimmy Dijk tegen ANP. „Hun ruggen, enkels en knieën gaan veel eerder kapot. Zij kunnen niet gezond van hun pensioen genieten en gaan gemiddeld ook jaren eerder dood.”

SP’ers maken traditiegetrouw een politiek-maatschappelijk statement op Prinsjesdag. In de voorgaande jaren gingen slachtoffers van de Toeslagenaffaire en zorgmedewerkers mee.


Liveblog
Miljoenennota


Nederlanders hebben meer vertrouwen in politiek en zijn (iets) minder somber over de economie, blijkt uit peiling