Kamer wil opheldering over omstreden asielaanpak van minister Yesilgöz

De Tweede Kamer wil opheldering over een omstreden aanpak van asielzoekers. NRC berichtte zaterdag dat demissionair minister Dilan Yesilgöz (Justitie en Veiligheid, VVD) via een vertrouweling plannen doorvoerde waarmee overlastgevende asielzoekers op onduidelijke gronden in een zeer restrictieve omgeving worden ondergebracht. Zij worden achter hekken geplaatst in een soort detentieregime. De politie weigerde medewerking vanwege risico’s op etnisch profileren.


Lees ook
Hoe een schaduwteam van Yesilgöz een omstreden asielaanpak doorvoerde

Hoge stalen hekken omgeven de speciale ‘procesbeschikbaarheidslocatie’ op het terrein van het aanmeldcentrum in Ter Apel. Hier moeten ‘overlastgevende asielzoekers’ 22 uur per dag verblijven.

Daarnaast werden officieren van justitie vorig jaar geïnstrueerd om asielzoekers zoveel mogelijk te vervolgen bij lichte vergrijpen, wat volgens deskundigen neerkomt op discriminatie.

Notities openbaar

D66, ChristenUnie, NSC en SP hebben Kamervragen ingediend naar aanleiding van de berichtgeving. „Waarom kiest u er als minister van Justitie en Veiligheid bewust voor de randen van de wet en de rechtsstaat op te zoeken?” wil SP-Kamerlid Michiel van Nispen weten.

Overlastgevende asielzoekers moeten hard worden aangepakt, schrijft Caspar Veldkamp van NSC op X, „maar binnen de kaders van de rechtsstaat”. Meerdere partijen willen dat ambtelijke notities over de aanpak openbaar worden.

Vluchtelingenwerk Nederland, een organisatie die nauw betrokken is bij de opvang van asielzoekers, zegt in een reactie dat de aanpak voor overlastgevers steeds „verder wordt verbreed”, waardoor ook wanhopige asielzoekers die vastgelopen zijn in de procedure er onder vallen. Dit gaat al langer mis, aldus de organisatie. „Voor vluchtelingen en asielzoekers schuurt zowel het beleid als de uitvoeringspraktijk langs de grenzen van de wet.”

Niet volgens de regels

De Vereniging Asieladvocaten en Juristen Nederland zegt niet tegen de aanpak van overlastgevende asielzoekers te zijn. Maar „deze maatregelen gaan veel te ver”, reageert voorzitter Wil Eikelboom. „We zijn geschokt te lezen dat er door de minister bewust wordt aangestuurd op etnisch profileren en discriminatie in de rechtsvervolging.”

Uit onderzoek van NRC bleek bovendien dat de inhuur van een beveiligingsbedrijf niet volgens de aanbestedingsregels verliep. Het ging om een aanbesteding van 3 miljoen euro, dat werd betaald aan een Amsterdamse oud-kickbokser die met zijn bedrijf de buurten rond asielzoekerscentra moest beveiligen. „Zorgelijk verhaal”, reageerde ChristenUnie-Kamerlid Don Ceder, die er vragen over indiende. „Daarnaast zijn de gemaakte stappen op zijn minst rechtsstatelijk dubieus.” Ook D66-kamerlid Anne-Marijke Podt wil „opheldering” over de aanbesteding. „Wetten gelden voor iedereen”, schijft zij op X. „Ook voor de minister.”