Kabinet wil zwarte lijst voor huisdieren die lijden onder uiterlijke kenmerken

Dierenleed Minister Piet Adema geeft in zijn brief meermaals aan dat hij zich ervan bewust is dat een mogelijke verbod op rashuisdieren gevoelig ligt bij eigenaren. Daarom wil hij de lijst „zorgvuldig” opstellen.

Een Scottish Fold-kat, een van de rassen die het kabinet wil verbieden. Door hun gevouwen oortjes krijgen de dieren ontstekingen door hun hele lichaam.
Een Scottish Fold-kat, een van de rassen die het kabinet wil verbieden. Door hun gevouwen oortjes krijgen de dieren ontstekingen door hun hele lichaam.

Foto via Getty Images

Minister Piet Adema (Landbouw, ChristenUnie) wil een verbod op het houden van huisdieren die lijden onder uiterlijke kenmerken. Dat schrijft hij vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer. Vaak zijn dit soort dieren juist populair door hun afwijkingen, zoals het geval is bij mopshondjes met vervormde snuiten en naaktkatten. Sinds 2014 is het fokken van dieren met uiterlijke kenmerken die de gezondheid benadelen al niet meer toegestaan. Toch zijn de dieren nog volop te verkrijgen bij fokkers omdat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) niet handhaaft. Ook worden veel rasdieren in het buitenland gefokt.


Lees ook Ze zien er schattig uit, maar doorgefokte huisdieren hebben vaak allerlei afwijkingen

Volgens minister Adema maakt het doorfokken van bepaalde uiterlijke kenmerken „onschuldige dieren het leven zuur, puur omdat we het ‘mooi’ en ‘schattig’ vinden”. Hij streeft „naar een Nederland waar geen enkel huisdier meer hoeft te lijden onder zijn of haar uiterlijk”. Daarom wil hij een zwarte lijst opstellen van doorgefokte ongezonde kenmerken. In eerste instantie zouden katten met vouwoortjes verboden worden om te houden, zoals de Scottisch Fold-kat. De oortjes veroorzaken namelijkontstekingen door het hele lichaam. In de loop van de jaren zou die lijst dan uitgebreid moeten worden. Bijvoorbeeld met vervormde schedels die de hersenen pletten en snuiten die de ademhaling beperken, zoals het geval is bij mopshondjes.

De minister geeft in zijn brief meermaals aan dat hij zich ervan bewust is dat het voorgestelde verbod zeer gevoelig ligt bij eigenaren van dergelijke huisdieren. Daarom wil hij de lijst „zorgvuldig” opstellen, een proces waarvan hij verwacht dat het enige tijd zal kosten. Tot de lijst er is wil Adema wil ook een verbod op het tonen van dergelijke dieren, bijvoorbeeld op sociale media en in reclames. Zo wil hij de vraag naar „honden en katten met extreme uiterlijke kenmerken verminderen”.