Kabinet viel over gezinshereniging, maar de ‘gestapelde’ nareis komt niet vaak voor

De ‘gestapelde’ nareis, waarbij nareizende familieleden van statushouders op hun beurt weer gezinsleden over laten komen, komt niet vaak voor. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) kreeg de afgelopen vijf jaar 880 aanvragen binnen, waarvan het 350 verzoeken inwilligde. Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerd onderzoek van de dienst. Het gaat om 1 procent van alle nareizigers.

Afgelopen zomer viel het kabinet over het asielbeleid, in het bijzonder over de mate waarin gezinshereniging zou moeten worden ingeperkt. De VVD stelde zich destijds hard op en vond onder meer dat het zogeheten ‘nareis-op-nareis’ moest worden ingeperkt. In een interview met de Volkskrant zei VVD-leider en demissionair minister Dilan Yesilgöz (Justitie en Veiligheid) dat het zou gaan om „duizenden mensen”. Dat blijkt dus niet te kloppen.

De IND legt uit dat een vluchteling kan nareizen, als hij of zij tot één gezin behoort dat al een verblijfsvergunning heeft gekregen. Soms dient de nareiziger na aankomst in Nederland een zelfstandige asielaanvraag in, om na het verkrijgen van een vergunning weer nareis aan te vragen voor andere gezinsleden. Dit komt bijvoorbeeld voor als een jongvolwassen kind als nareiziger naar Nederland komt en vervolgens een eigen gezin laat overkomen. De nareis op nareis is volgens het IND „onwenselijk”, maar „niet verboden”. Wel kan de dienst het zien als misbruik van de procedure, wat kan leiden tot intrekking van de verblijfsvergunning.

Recht op gezinshereniging

Behalve nareis op nareis zijn er ook andere vormen van gestapelde gezinshereniging, zoals een beroep op het recht op gezinsleven. Een zogeheten ’8 EVRM’-aanvraag, genoemd naar het wetsartikel in het Europese mensenrechtenverdrag, komt bijvoorbeeld voor bij een minderjarige nareiziger die op aanvraag van één ouder, broer of zus naar Nederland is gekomen en vervolgens een aanvraag indient voor een ouder die geen onderdeel meer uitmaakt van het gezin. Zulke gestapelde aanvragen kwamen tussen 2019 en 2023 1.410 keer binnen bij het IND, waarop er 430 werden toegekend. In 350 gevallen is nog geen beslissing genomen.

De kabinetsval van juli draaide om een quotum dat de VVD wilde introduceren op het aantal nareizigers. Als het aan de partij lag, mochten voortaan maandelijks nog maximaal 250 nareizigers per maand Nederland in. Die eis was met name voor ChristenUnie een brug te ver. Uit onderhandelingsstukken bleek later dat de VVD-maatregel 1 tot 2 procent van de totale immigratie zou hebben gescheeld, terwijl voor arbeidsmigranten juist ideeën waren besproken die in sommige gevallen zouden leiden tot meer migratie.


Lees ook
Asielmaatregel die tot kabinetsval leidde had 1 à 2 procent van totale immigratie gescheeld

<strong>Een pendelbus in Ter Apel</strong> die richting het centrum of Emmen station rijdt. ” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2024/02/kabinet-viel-over-gezinshereniging-maar-de-gestapelde-nareis-komt-niet-vaak-voor.jpg”><br />
</a> <dmt-util-bar article=