Kabinet trekt ruim 1,6 miljard uit voor isolatie huizen in Gronings aardbevingsgebied

Het kabinet maakt 1,65 miljard euro vrij voor de isolatie van huizen in Groningen en een deel van Noord-Drenthe. Dit is een tegemoetkoming voor de problemen van woningeigenaren veroorzaakt door de Groningse gaswinning. Demissionair staatssecretaris Mijnbouw Hans Vijlbrief (D66), maakte dat woensdagavond bekend bij de presentatie van de nieuwe plannen van het kabinet in het Groningse dorp Garmerwolde. Woningeigenaren kunnen door de subsidie op kosten van het Rijk muren, vloer en dak isoleren en daardoor stapsgewijs van het gas af kunnen.

Alleen huizen in de kern van het aardbevingsgebied die versterkt moeten worden vanwege instortingsgevaar kunnen aanspraak maken op het volledige verduurzamingsbedrag. Dat is maximaal 40.000 euro. De zwaarste bevingen in Groningen veroorzaakten in de epicentra soms onherstelbare schade. Buiten het kerngebied moeten bewoners de helft van de isolatiekosten zelf betalen.

De subsidie komt naast bestaande regelingen voor huiseigenaren met schade door de gaswinning. Het is deel van een pakket van vijftig maatregelen die de ‘ereschuld’ tegenover de gedupeerden van de Groningse gaswinning moet vereffenen. Eerder doorgevoerde vergoedingsregelingen kwamen onder vuur omdat die ongelijkheid in de hand werken. De hoogte van de schadevergoeding hangt bijvoorbeeld af van de WOZ-waarde: hoe duurder een huis is, hoe meer geld wordt uitgekeerd.


Lees ook
Op 1 mei komt na zestig jaar mogelijk een einde aan de gaswinning in Groningen

De gaswinningslocatie in Ten Post die in 2019 is ontmanteld.

Eind oktober adviseerde een commissie onder leiding van oud-staatssecretaris Pieter van Geel (CDA) een aantal maatregelen die het risico op ongelijke behandeling zouden verkleinen. Een subsidie die verduurzaming volledig zou vergoeden was een van de opties, maar die is maar ten dele doorgevoerd. In het Tweede Kamerdebat woensdagochtend, waarin gestemd werd voor de sluiting van de Groningse gaskraan, kwam de regeling aan de orde. Verschillende Kamerleden zeiden dat er bij de subsidieregeling ook een risico op ongelijkheid is, maar voor een bredere regeling is volgens het kabinet geen budget.