Kabinet trekt meer dan 20 miljard uit voor Tennet om energietransitie niet in gevaar te brengen

Het demissionaire kabinet gaat een ‘miljardenhulplijn’ openen voor stroomnetbeheerder Tennet om te voorkomen dat de verzwaring van het stroomnet, en daarmee de energietransitie, in gevaar komt. Op die manier kan het bedrijf – dat volledig in handen is van de staat – de komende tijd toch de broodnodige investeringen doen om de huidige verstopping van het Nederlandse stroomnet tegen te gaan en het net ‘toekomstklaar’ te maken.

Dat bevestigen bronnen die op de hoogte zijn van de voorgenomen maatregel. De betrokken ministeries van Financiën en Economische Zaken en Tennet wilden donderdagmiddag geen commentaar geven. De maatregel wordt naar verwachting deze vrijdag aan het einde van de middag aangekondigd, na afloop van de ministerraad.

De maatregel is nodig door de vertraging die is ontstaan bij de geplande verkoop van de Duitse tak van Tennet. NRC meldde begin vorig jaar dat de Nederlandse staat die Duitse tak in zijn geheel wilde verkopen aan de Duitse overheid, nadat Berlijn daartoe een officieel verzoek had ingediend. Met de opbrengst van die verkoop, naar schatting 20 tot 25 miljard euro, moet eigenlijk (een deel) van de ‘netverzwaring’ bekostigd worden. De bedoeling was dat die deal vorig najaar rond zou komen. Maar door de politieke impasse die in Duitsland is ontstaan sinds de begrotingscrisis van november, zitten de onderhandelingen nu vast. Het is niet duidelijk wanneer de deal nu tot stand gaat komen.

De hulplijn waar het demissionaire kabinet nu mee komt, bestaat uit een zogeheten ‘leenfaciliteit’ van circa 20 tot 25 miljard euro. Dat geld kan Tennet gebruiken voor zowel investeringen in de stroomnetten in Nederland als in Duitsland, aldus een bron. Tennet mag geld uit de pot halen zolang de verkoop van de Duitse divisie nog niet rond is. Overigens hoeft niet het hele bedrag aangewend te worden.

Geldstromen naar Duitsland

Vooral de mogelijke geldstromen naar Duitsland liggen politiek gevoelig. Het standpunt van het kabinet was tot nu toe steeds dat Nederland geen geld wilde uitgeven aan de verzwaring van het stroomnet in Duitsland – dat was zelfs een van de redenen waarom het kabinet zelf ook openstond voor verkoop van de Duitse tak. Tweede Kamerlid Tony van Dijck van de PVV zei vorig jaar nog dat „de Nederlandse belastingbetaler niet mag opdraaien voor buitenlandse avonturen van staatsdeelnemingen” zoals Tennet.

Al het geld dat Tennet uit de pot haalt, zal het uiteindelijk wel moeten terugbetalen. Het kabinet kiest ook voor een leenfaciliteit (in plaats van een ‘gewone’ kapitaalstorting) omdat het met zijn demissionaire status voorzichtig moet zijn met het aangaan van nieuwe financiële verplichtingen.

De voorgenomen verkoop van de Duitse tak was op verzoek van de Duitse regering, maar tegen de zin van Tennet zelf. Duitsland kwam in 2022 in grote problemen door de energiecrisis die Rusland ontketende in Europa. Het land werd zwaar geraakt door het dichtdraaien van de Russische gaskraan. Dat deed het besef in Berlijn groeien dat het beter was om de controle over cruciale energie-infrastructuur in eigen handen te hebben.

Maar Tennet, dat in 2010 eigenaar was geworden van een substantieel deel van het Duitse stroomnet, wilde liever één bedrijf blijven. Een grotere onderneming kan onder meer hogere kortingen bedingen bij de aankoop van materialen, waar uiteindelijk ook klanten weer van zouden profiteren, aldus Tennet. Die krijgen dan lagere tarieven. Ook in de Tweede Kamer klonken destijds kritische geluiden over de geplande verkoop. Tom van der Lee van GroenLinks zei er „tafelzilvergevoelens” bij te hebben.

‘Bijna rond’

De politieke impasse in Duitsland die nu voor vertraging zorgt, is zeer „ongelukkig”, zegt een ingewijde. De partijen zouden er „bijna” uit zijn geweest. In Den Haag zijn ze ook enigszins gefrustreerd over de gang van zaken: een andere reden om de verkoop te overwegen was dat een bondgenoot daarom vroeg, en men zo’n hulpvraag eigenlijk niet kon weigeren, terwijl met name het ministerie van Economische Zaken de voordelen van een gezamenlijk Tennet ook zag. EZ botste daarmee aanvankelijk met het ministerie van Financiën, dat vooral keek naar de miljardenuitgaven die benodigd waren.

Tennet heeft het geld hard nodig. Als de verkoop niet doorgaat, moet het bedrijf de komende tien jaar in Nederland en Duitsland samen naar schatting 110 miljard euro uitgeven aan het verzwaren van zijn stroomnetten. Die zitten nu op veel plekken overvol, als gevolg van de vele nieuwe zonnepanelen en windparken die aangesloten worden en de steeds grotere vraag naar elektriciteit van bedrijven die overschakelen op een ‘schonere’ energievoorziening. Die verstopping van het net dreigt de energietransitie te vertragen.

De bronnen benadrukken dat de onderhandelingen over de verkoop niet zijn mislukt. De Duitse coalitiepartijen zullen hun geschillen onderling komende tijd wel oplossen, denken zij, maar tot die tijd is de Duitse Tennet-tak „een onderhandelingsfiche” in dit politieke spel. Een andere bron zegt dat de onderhandelingen nog steeds lopen, maar dat het „langer duurt dan gehoopt”. Bij een deal zou het om de grootste verkoop van een staatsdeelneming ooit gaan voor Nederland, groter dan onder andere ABN Amro.


Lees ook
‘Weg uit de Champions League’: Tennet moet zich herpakken na verkoop Duitse tak

Dronebeeld van werkzaamheden door netbeheerder <strong>Tennet bij Wijk aan Zee.</strong> Er worden geulen gegraven voor zeekabels naar nieuwe windparken op de Noordzee.” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2024/01/kabinet-trekt-meer-dan-20-miljard-uit-voor-tennet-om-energietransitie-niet-in-gevaar-te-brengen.jpg”><br />
</a> <dmt-util-bar article=