Kabinet trekt geld uit voor onderzoek slavernijverleden in het buitenland

Het demissionaire kabinet stelt tot en met 2027 375.000 euro beschikbaar voor onderzoek naar het Nederlandse slavernijverleden op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Het geld is bedoeld voor lokale wetenschappers. Dat heeft demissionair minister Robbert Dijkgraaf (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, D66) woensdag bekendgemaakt tijdens een bezoek aan Aruba.

„Meer wetenschappelijke kennis van ons gedeelde verleden is van groot belang”, zegt Dijkgraaf. „Daarbij is het essentieel dat er ruimte is om onderzoek te doen vanuit nieuwe perspectieven, op de plekken waar slavernij was.”

Afgelopen oktober kondigde demissionair staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Koninkrijksrelaties, D66) bij de Tula-herdenking op Curaçao aan dat het kabinet een leerstoel zou financieren voor Aruba, Curaçao en Sint-Maarten. Het plan van Dijkgraaf is de uitwerking van die belofte. Bij de herdenking van oktober, die van Tula, de leider van de slavenopstand van 1795, zei Van Huffelen ook dat de Nederlandse regering kijkt „met spijt en schaamte” naar de manier waarop Tula en anderen die zich tegen slavernij verzetten zijn behandeld.

Demissionair minister Dijkgraaf voert gesprekken over internationale wetenschappelijke samenwerking over het slavernijverleden ook met het Caraïbisch deel van het koninkrijk, Bonaire, Saba en Sint-Eustatius, en Suriname, Indonesië en Zuid-Afrika. Met die landen heeft Nederland „diepe banden door een gedeeld slavernijverleden”, schrijft het ministerie in de aankondiging van het wetenschappelijk programma. „Nederlanders stelden daar tot slaaf gemaakten te werk en verhandelden ze. […] Het bij elkaar brengen van de verschillende perspectieven is van grote meerwaarde voor een beter begrip van onze gezamenlijke geschiedenis.”

Vorig jaar was het 150 jaar geleden dat een eind kwam aan slavernij in de toenmalige Nederlandse koloniën. Bij de Nationale Herdenking Slavernijverleden op 1 juli betuigde koning Willem-Alexander zijn excuses voor de Nederlandse rol in de slavernij.


Lees ook
Regering rehabiliteert verzetsleider Tula en betuigt ‘spijt en schaamte’ over diens executie

Deelnemers aan de ceremonie herdenken  de laatste momenten van Tula.