Kabinet-Rutte IV gevallen

ChristenUnie accepteerde voorgestelde asielaanpak niet

Uiteindelijk was het de ChristenUnie die de voorgestelde asielaanpak niet kon dragen. Dat melden Haagse ingewijden aan NRC. De andere drie coalitiepartijen zijn het wel eens geworden over het plan dat voorlag. Volgens het plan zou, als de grenzen van de Nederlandse asielopvangcapaciteit bereikt zouden worden zoals in Ter Apel gebeurde, de gezinshereniging van groepen vluchtelingen tijdelijk kunnen worden opgeschort of uitgesteld.

De ChristenUnie was nog niet beschikbaar voor commentaar.

Groninger Gasberaad wil niet dat dossier Groningen controversieel wordt verklaard

De voorzitter van het Groninger Gasberaad Jan Wigboldus hoopt dat de Tweede Kamer het dossier Groningen niet controversieel verklaart: „De versterking loopt al niet hard, maar we moeten al helemaal niet hebben dat we daarop moeten wachten”, zei hij vrijdag tegen persbureau ANP.

Momenteel worden in Groningen huizen verstevigd die door de gaswinning in de provincie beschadigd zijn of kunnen raken, hoewel dat volgens het ministerie van Economische Zaken en Klimaat nog lang niet snel genoeg gaat. „In het verleden is bij de versterking al een paar keer op pauze gedrukt, ook tijdens de formatie van het vorige kabinet. Dat heeft weinig goeds gedaan voor Groningen, dat moeten we beslist niet hebben”, besluit Wigboldus.

Analyse: Aan oogsten is Rutte IV nooit toegekomen

Mark Rutte kan, na bijna dertien jaar premierschap, dus nog steeds verrassen.

De escalatie waarmee de premier deze week zijn vierde kabinet meenam naar de rand van de afgrond om een asieldeal af te dwingen, kwam voor zijn coalitiepartners volslagen onverwachts. Verbijsterd zagen ze hoe Rutte zijn wensen als een keihard ultimatum aan de rest van de coalitie presenteerde, die zich niet zomaar schikte. Toen het kabinet vrijdagavond was gevallen, was die verbazing niet gaan liggen.

Toch was deze val, hoe verrassend ook, de passende climax voor anderhalf jaar kabinet-Rutte IV. Een kabinet dat zich vanaf het prille begin haast voordurend aan de rand van de afgrond leek te bevinden, met coalitiepartijen die elkaar weinig gunden en een premier aan wiens gezag permanent getwijfeld werd.

Lees de analyse hier verder.

Voorzitter VNG niet te spreken over kabinetsval: ‘Onbezonnen’

Voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) Sharon Dijksma is niet te spreken over de kabinetsval. Tegenover persbureau ANP zegt ze: „Het is samen te vatten in slechts één woord: onbezonnen.” Volgens politica van de PvdA is de lijst urgente maatschappelijke problemen lang. „Stilstand is nu onverantwoord.”

Als voorbeelden van op te lossen problemen noemt ze „het enorme tekort aan betaalbare woningen, de noodzakelijke energietransitie en het versterken van bestaanszekerheid”. Dijksma zegt dat de gemeenten hun verantwoordelijkheid zullen blijven nemen.

CNV-voorzitter: ‘Ingezette arbeidsmarktplannen moeten verder uitgewerkt worden’

Volgens CNV-voorzitter Piet Fortuin was het kabinet Rutte-IV goed op weg om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken. „Nu het kabinet demissionair verder gaat, dreigen deze goede plannen in gevaar te komen”, zei hij tegen persbureau ANP. „We roepen daarom het demissionaire kabinet op om de ingezette arbeidsmarktplannen verder met ons uit te blijven werken. Ook moet er richting Prinsjesdag stevige compensatie komen voor de miljoen werkenden die financieel steeds meer klem komen te zitten. Werkend Nederland rekent op dit kabinet.”

Oppositiepartijen reageren verheugd op kabinetsval

Oppositiepartijen reageren verheugd op de val van het vierde kabinet van Rutte, 543 dagen na de beëdiging door koning Willem-Alexander. „Hoe keek u toen het kabinet viel?”, twittert BBB-voorvrouw Caroline van der Plas, boven een foto waarop ze triomfantelijk kijkt. Ook PVV-leider Geert Wilders is blij, blijkt uit zijn tweet: „Adieu Rutte, Kaag en de rest!”

Kamerlid Laura Bromet van GroenLinks reageert gelaten op het nieuws. „Ik dacht aan vakantie te beginnen…”, schrijft ze op Twitter. Met vervolgens een quote van haar kind: „Daar gaat je vakantie, mam.”

Voorzitter FNV: ‘Kabinet slaagde niet in verbeteren uitzichtloze situaties bij veel mensen thuis’

De voorzitter van vakbond FNV Tuur Elzinga heeft vrijdag uitgehaald naar het gevallen kabinet Rutte-IV. „Rutte-IV was vooral een kabinet dat er maar niet in slaagde structureel iets te doen aan de uitzichtloze en onzekere situaties bij veel mensen thuis”, zei de vakbondsman tegen persbureau ANP. Elzinga vindt dat het kabinet er te weinig is geweest voor mensen die zich zorgen maken om hun financiële situatie: „Terwijl er al twee jaar op rij recordwinsten worden gemaakt, zijn zij al werkend armer geworden.”

Kabinet-Rutte IV valt, geen overeenstemming over asielmaatregelen

Het kabinet-Rutte IV is gevallen. Dat melden bronnen in Den Haag vrijdagavond aan NRC.

De afgelopen dagen voerden de coalitiepartijen crisisoverleg over maatregelen om de komst van asielzoekers naar Nederland te beperken. VVD en CDA wilden de instroom flink beperken, maar vonden de geen overeenstemming met ChristenUnie en D66 over de manier waarop.

Later meer.

Premier Mark Rutte voor het crisisoverleg eerder vandaag. Foto Bart Maat/ANP