Kabinet redt marinetak Damen Shipyards met 270 miljoen euro

Het kabinet trekt 270 miljoen euro uit om de marinetak van Damen Shipyards overeind te houden. De scheepsbouwer uit Gorinchem verkeert in acute financiële nood door problemen bij de bouw van zes F-126 fregatten voor de Duitse marine. De Duitsers betalen Damen niet, omdat er te veel vertraging is ontstaan.

In een intern bericht aan Damen-personeel meldt de scheepsbouwer dat het een “verzoek tot tijdelijke financiële overbrugging” heeft gedaan bij de Nederlandse en de Duitse overheid, vanwege “vertraging bij het Duitse F-126 project”.

Het Nederlandse kabinet heeft ingestemd met een overbruggingskrediet van 270 miljoen euro voor Damen, melden betrokkenen. De Eerste en Tweede Kamer zijn daarover vertrouwelijk geïnformeerd. Niet duidelijk is of ook de Duitse regering financiële steun gaat verlenen aan de Nederlandse scheepsbouwer.


Lees ook

Geen schip, dan ook geen geld: scheepsbouwer Damen in het nauw door vertraging Duitse fregatten

Roland Briene (uiterst inks), directeur van Damen Naval, in december 2023 op een scheepswerf in de Duitse deelstaat Mecklenburg-Vorpommern, bij de lancering van het bouwproject van de F126-fregatten. Door allerlei tegenslagen kampt de scheepsbouwer nu met financiële problemen. Foto Stefan Sauer

Afgelopen juni schreef NRC dat Damen Naval in acute financiële nood verkeert, op basis van opnames van een interne ‘town hall’ in Vlissingen. Uit de opnames bleek dat de scheepsbouwer zogeheten milestone payments misloopt – miljoenenbedragen die worden uitgekeerd als het bedrijf bepaalde vooraf afgesproken deadlines haalt. 

De vertraging komt door hardnekkige softwareproblemen, vertelden betrokkenen aan NRC. Damen Naval is voor de bouw van de zes fregatten in zee gegaan met de Franse softwareleverancier Dassault, dat het ontwerpprogramma 3DExperience levert.  Het lukt Damen  niet om de juiste set bouwtekeningen voor de F126-fregatten op tijd af te hebben, waardoor de Duitse werven niet kunnen beginnen met de bouw van de schepen. 

De kans bestaat dat de softwareproblemen ook gevolgen hebben voor de bouw van vier ‘ASW-fregatten’ die de Nederlandse en Belgische marine in 2023 bestelden bij de scheepsbouwer. Die moeten vanaf 2029 onder meer worden ingezet voor het opsporen en bestrijden van vijandelijke onderzeeboten. Ook deze fregatten worden ontworpen met het softwarepakket van Dassault.