Het kabinet ontzegt de Palestijnse activist Mohammed Khatib toegang tot Nederland. Dat hebben ministers David van Weel (Justitie en Veiligheid, VVD) en Marjolein Faber (Asiel en Migratie, PVV) vrijdag laten weten in een verklaring. Khatib zou volgende week spreken op de Radboud Universiteit in Nijmegen, maar Van Weel en Faber zeggen dat ze zijn komst „zeer onwenselijk” vinden. „Het zaaien van haat is iets waar wij fel tegenin gaan.”
Khatib woont in België en is coördinator van Samidoun (Arabisch voor ‘standvastig’). Dat is een internationale pro-Palestijnse beweging die naar eigen zeggen is opgericht in solidariteit met Palestijnse gevangenen in Israël. De beweging stimuleert politiek gevangenen om zich vanuit de gevangenis in te blijven zetten voor de Palestijnse kwestie.
Volgens Van Weel en Faber „legitimeert, vergoelijkt en verheerlijkt” Samidoun geweld tegen de staat Israël. Khatib „spreekt ook actief zijn steun uit voor terroristische organisaties”, vervolgen de bewindspersonen. „Deze uitspraken kunnen een radicaliserend effect hebben. Deze conclusies hebben ertoe geleid dat er voor een weigering is gekozen.”
Gewapend verzet
Samidoun reageerde verheugd op de terreuraanvallen van Hamas op 7 oktober, die op één dag aan bijna 1.200 mensen in Israël het leven kostte, onder wie ruim achthonderd burgers. De beweging is uitgesproken voorstander van gewapend verzet tegen Israël, vertelde Khatib in april tegen de Belgische nieuwswebsite DeWereldMorgen. „We geloven, zoals het internationaal recht ook zegt, dat de Palestijnen en alle onderdrukte volkeren het recht hebben om zich met alle noodzakelijke middelen te verzetten tegen de bezetting.”
In een interview met het socialistische tijdschrift Jacobin zei Khatib dat hij burgers een legitiem doelwit vindt van Palestijns verzet. „Ze zijn allemaal onderdeel van het leger. Iedereen die deelneemt in dit koloniale project is een doelwit van het Palestijnse verzet. Iedereen die meedoet aan de catastrofe tegen de Palestijnen kan een prijs betalen.”
Volgens de inlichtingendiensten heeft Samidoun banden met het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP), dat in Nederland op de terreurlijst staat. PFLP is een kleine seculiere extreem-linkse beweging die de vernietiging van de staat Israël en de oprichting van een Palestijnse staat nastreeft. De beweging heeft verschillende zelfmoordaanslagen in Israël opgeëist en liquideerde in 2001 de Israëlische minister van Toerisme Rehavam Zeevi.
Europese sanctielijst
Hoewel de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) in haar dreigingsanalyse in december benadrukte dat de Gaza-oorlog de kans op een aanslag in Nederland vergroot, kwam Samidoun in de rapportage niet voor. „Er gaat op het moment van schrijven geen aantoonbare ernstige geweldsdreiging uit van het linksextremisme”, schreef de dienst. Toch is het kabinet voorstander van een Duits voorstel om Samidoun op de Europese sanctielijst te zetten. De Duitsers hebben de beweging verboden.
De Radboud Universiteit wil nog niet op het kabinetsbesluit reageren. „We wachten de formele bevestiging af en komen dan met een reactie”, zegt een woordvoerder tegen persbureau ANP.
Lees ook
Een allegaartje van actiegroepen en ‘toolkits’ uit de VS: zo kwam het studentenprotest in Amsterdam tot stand