Kabinet maakt 166 miljoen vrij zodat ‘meer leerlingen zonder honger les kunnen volgen’

Het kabinet trok in oktober 2022 voor het eerst geld uit voor schoolmaaltijden, aanvankelijk als proef voor vier maanden.
Het kabinet trok in oktober 2022 voor het eerst geld uit voor schoolmaaltijden, aanvankelijk als proef voor vier maanden. Foto Sanne Donders

Het demissionaire kabinet wil dat „meer leerlingen zonder honger les kunnen volgen”. Daarom is ook volgend jaar weer geld beschikbaar voor schoolmaaltijden op basisscholen en middelbare scholen. Daar is 166 miljoen euro voor bij elkaar gesprokkeld. Het geld is deels afkomstig van de ministeries van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (52,5 miljoen euro) en Volksgezondheid, Welzijn en Sport (10 miljoen euro), de rest komt uit de onderwijsbegroting. Het geld zal door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap worden verdeeld over de verschillende onderwijssectoren, naar rato van leerlingenaantallen.

Het kabinet trok in oktober 2022 voor het eerst geld uit voor schoolmaaltijden, aanvankelijk als proef voor vier maanden. Aanleiding waren de stijgende inflatie en de hoge energieprijzen. Sommige ouders waren hierdoor zo in financiële problemen gekomen dat ze geen ontbijt meer konden betalen voor hun kinderen. Een jongen van 11 jaar in Rotterdam was flauwgevallen op school, nadat hij het hele weekeinde niets had gegeten.

Uit een onderzoek onder 457 basisscholen door het Jeugdeducatiefonds bleek in maart dat kinderen die op school een schoolmaaltijd kregen meer energie hebben en zich beter kunnen concentreren tijdens de lessen. Daarna werd het budget verlengd. Nu is er geld gevonden om dat ook in 2024 te doen. Het is aan een volgend kabinet om te bepalen of scholen ook daarna weer geld krijgen voor maaltijden.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: XR gaat ook op Prinsjesdag A12 blokkeren, burgemeester Den Haag ernstig bezorgd