Kabinet leent 600 miljoen aan Caribisch gebied om sjoemelverzekeraar Ennia te redden

Fraude Ennia is de afgelopen jaren uitgekleed door eigenaar Hushang Ansary, die geld van de rekening van Ennia overhevelde naar zijn eigen kas.
Hushang Ansary (L) was minister van Financiën van Iran van 1974 tot 1977.
Hushang Ansary (L) was minister van Financiën van Iran van 1974 tot 1977. Foto via Keystone Pictures USA/Zumapress

De Nederlandse overheid trekt 600 miljoen euro uit om het noodlijdende Ennia te redden, het grootste pensioenfonds annex verzekeraar dat actief is op de Nederlandse Caraïben. Dat meldde de demissionair staatssecretaris Alexandra van Huffelen (D66) van Koninkrijksrelaties eind augustus aan de Tweede Kamer. Als dat niet zou gebeuren, zou zo’n 80 procent van de pensioenen van inwoners van Curaçao, Sint Maarten, Aruba en Bonaire verdampen. Van Huffelen schreef dat er „aanzienlijke financiële risico’s op de langere termijn” kleven aan de lening.

Dat Van Huffelen de risico’s van de lening aanstipt, is niet gek. Ennia is de afgelopen jaren uitgekleed door eigenaar Hushang Ansary (97), de voormalig minister van Financiën van Iran, die geld van de rekening van Ennia overhevelde naar zijn eigen kas. De rechtbank op Curaçao besloot eind 2021 dat Ansary een boete van omgerekend 600 miljoen euro moet betalen, het bedrag dat hij Ennia afhandig maakte. Ook zijn dochter en voormalige bestuurders van Ennia moeten geld terugbetalen. Momenteel is Ansary in hoger beroep tegen de uitspraak.

De Nederlandse Caraïben hebben Nederlandse steun nodig omdat ze zelf niet kapitaalkrachtig genoeg zijn voor een kapitaalinjectie van het formaat dat Ennia nodig heeft. Ook kunnen ze zo een hoeveelheid geld niet tegen betaalbare rentes lenen. Die afhankelijkheid gebruikt het kabinet om maatregelen af te dwingen. Het kabinet eist gedegen financieel toezicht en minder uitgaven van de eilanden. Worden die eisen ingewilligd, dan bedraagt de rente op de lening van 600 miljoen euro 3,1 procent. Anders moeten de eilanden tot 8 procent rente afdragen, een som van 48 miljoen euro.