Kabinet IJsland gevallen vanwege onenigheid over migratie en energie

Krap een jaar voor het einde van zijn ambtstermijn trekt de IJslandse minister-president Bjarni Benediktsson de stekker uit het kabinet. Dat maakte Benediktsson zondagavond bekend tijdens een persconferentie.

De huidige coalitie is sinds 2017 aan de macht en bestaat naast Benediktssons conservatieve Onafhankelijksheidspartij uit de Links-Groene partij en de liberale Progressieve Partij. De verkiezingen zouden normaal gesproken uiterlijk plaatsvinden in september 2025, maar door de val van het kabinet staan die nu voor november op de planning.

Premier Benediktsson laat het kabinet naar eigen zeggen vallen omdat hij geen vertrouwen meer heeft in de samenwerking met de Links-Groene partij op de onderwerpen migratie en energie. Benediktssons Onafhankelijkheidspartij streeft naar strengere asielwetgeving, schrijft zakenkrant Viðskiptablaðið.

IJsland is geen lid van de EU, maar wel van de Schengenzone, waarbinnen mensen en goederen vrij kunnen reizen. Zo’n 18 procent van de IJslandse bevolking is in het buitenland geboren.


Lees ook

IJslanders eten nauwelijks walvis. Toch jaagt miljonair Kristján Loftsson er nog altijd op. ‘Walvissen zijn gewoon een soort vis voor mij’

Een van de schepen van Hvalur, het enige IJslandse bedrijf dat nog op de walvis jaagt, sleept twee vinvissen in de Hvalfjörður, de Walvissenfjord.