Kabinet geeft groen licht voor experiment werkloosheidswet zonder sollicitatieplicht

Het demissionair kabinet heeft woensdag ingestemd met een voorstel van demissionair minister Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid, CDA) voor een andere uitvoering van de werkloosheidswet. Naar verwachting zal het UWV, het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen, komend najaar beginnen met een experiment waarbij niet alle werklozen die in aanmerking komen voor een WW-uitkering meer verplicht zijn om te solliciteren. Dat moeten ze nu nog wel. Het experiment zal vier jaar duren.

De zeker honderdduizend WW-gerechtigden die aan het onderzoek gaan meedoen worden willekeurig opgedeeld in drie groepen. Bij één groep worden individuele afspraken gemaakt en een plan van aanpak opgesteld. Bij de tweede groep is er geen verplichting meer om te solliciteren. Bij een derde controlegroep is de sollicitatieplicht er nog wel.

Het doel van het langlopende experiment is te bekijken wat de effectiefste manier is om mensen zonder werk weer de arbeidsmarkt op te krijgen. Daar is nog weinig onderzoek naar gedaan. Het kabinet schrijft dat steeds opnieuw moeten solliciteren „demotiverend” kan werken en dat het UVW bij de sollicitatieplicht niet bekijkt hoe iemand solliciteert.

Toch kan de sollicitatieplicht ook een prikkel zijn in de zoektocht naar werk. „Met dit experiment kunnen we toetsen wat écht werkt”, zegt Van Gennip. „Zo bieden we een basis voor effectief beleid om WW’ers weer aan het werk te helpen.”