Kabinet gaat Holocaustontkenning verbieden, wordt expliciet in wet opgenomen

Antisemitisme Het ontkennen of bagatelliseren van de Holocaust is al strafbaar, maar het kabinet gaat het verbod expliciet opnemen in de wet. Discriminatie en racisme zijn al wel wettelijk verboden.
Het Nationaal Holocaust Namenmonument in Amsterdam.
Het Nationaal Holocaust Namenmonument in Amsterdam. Foto Ramon van Flymen/ANP

Ontkenning of bagatellisering van de Holocaust wordt wettelijk verboden. Dat heeft het demissionaire kabinet vrijdag besloten. Holocaustontkenning is in Nederland al langer strafbaar, maar was nog niet expliciet in de wet opgenomen. Er komt een maximale gevangenisstraf van een jaar op te staan. Discriminatie en racisme zijn al wel bij wet verboden.

Het kabinet heeft de wetswijziging al langer op het vizier staan. Twee jaar geleden schreef de destijds demissionair justitieminister Grapperhaus (CDA) in een Kamerbrief al in de wet te zullen vastleggen dat het publiekelijk vergoelijken, ontkennen of verregaand bagatelliseren van genocide, oorlogsmisdaden en Holocaust strafbaar zou worden. Dat besluit volgde op een berisping van de Europese Commissie, die vond dat de strijd tegen racisme en grote internationale misdaden onvoldoende in de Nederlandse wetgeving verankerd stond.

„Met dit verbod worden straks slachtoffers en nabestaanden van genocide en andere oorlogsmisdaden ook specifiek beschermd tegen bijzonder kwetsende uitlatingen”, schijft het ministerie van Justitie en Veiligheid deze vrijdag. Demissionair minister Dilan Yesilgöz (Justitie en Veiligheid, VVD) zegt zorgen te hebben over het toenemende antisemitisme in Nederland. „Ontkenning van dit soort gruwelijke misdaden tegen de menselijkheid is helaas aan de orde van de dag. Zo zien we regelmatig dat het monster van het antisemitisme weer de kop opsteekt.”