Kabinet belooft een alternatief te zoeken voor de btw-verhoging op cultuur, sport en media

Het kabinet gaat komende maanden op zoek naar een alternatief voor de btw-verhoging op cultuur, sport en media. Die toezegging deed minister Eelco Heinen (VVD) tijdens het debat over het Belastingplan 2025. In aanloop naar de voorjaarsnota, de tussentijdse bijstelling van de begroting, onderneemt hij die zoektocht naar het geld waarmee het terugdraaien van de verhoging kan worden betaald.

Heinen beloofde dit nadat hij dinsdag onder druk werd gezet door oppositiepartijen D66, CDA, ChristenUnie en SGP. Die dreigden tegen het héle belastingplan te stemmen, waarin het kabinet regelt hoe het 425 miljard aan inkomsten vergaart. De tegenstem van de vier partijen maakt in de Tweede Kamer niet uit, dáár heeft het kabinet een meerderheid, maar in de Eerste Kamer niet. Daar is hun steun hard nodig.

Nota bene: de belofte van Heinen is geen garantie dat de btw-verhoging daadwerkelijk van tafel is. De minister zei dat de financiering breed moet worden gedragen in de Tweede kamer en niet mag afwijken van de lijn die de coalitiepartijen hebben vastgelegd in het hoofdlijnenakkoord.


Lees ook

‘Je verdient straks nog maar 1,31 euro aan de verkoop van één boek’

Bij het Centraal Station in Den Haag wordt campagne gevoerd tegen de voorgenomen verhoging van de btw op boeken door het nieuwe kabinet.

Boekwinkels

Maar de coalitiepartijen, vertegenwoordigd door Wendy van Eijk (VVD) en Nicolien van Vroonhoven (NSC), beloofden in het debat hun uiterste best te doen om Heinens belofte waar te maken. Van Eijk verontschuldigde zich bovendien. Afgelopen tijd was ze, naar eigen zeggen, misschien te weinig op zoek gegaan naar manieren om de btw-verhoging van tafel te krijgen, terwijl de zorgen daarover al wel evident waren.

Van Eijk doelde mogelijk op pogingen van de oppositie om de btw-verhoging terug te draaien. Afgelopen maanden was Hans Vijlbrief (D66) op pad gestuurd om manieren te vinden waarop de btw-verhoging ongedaan te maken. Die zoektocht ging moeizaam. Twee weken geleden moest hij bekennen dat zijn zoektocht, voorlopig, was mislukt.

Sinds bekend werd dat het kabinet voornemens was de btw te verhogen, kon de maatregel op veel protest rekenen. Bekende Nederlanders en sporters bezochten meermaals de Tweede Kamer om te protesteren. Ook vreesden onder andere boekenwinkels voor hun voortbestaan.


Lees ook

Waarom moet het geld per se bij kunst en boeken vandaan komen?

Boekwinkel Broese in Utrecht. Als de btw in 2026 verhoogd zou worden van naar 21 %, worden naar verwachting 9,4% minder boeken verkocht.