De internationaal veelbesproken drugscrimineel Edin G. is na procesafspraken met het Openbaar Ministerie (OM) veroordeeld tot 7 jaar celstraf en een boete van 1 miljoen euro. De veroordeling voor grootschalige drugssmokkel blijkt uit een geanonimiseerd vonnis dat de Rotterdamse rechtbank op 16 november van dit jaar heeft uitgesproken. De behandeling vond plaats tijdens een openbare zitting op 1 november.
Hoewel het gebruikelijke persbericht na een veroordeling van een veel gezochte crimineel achterwege bleef, bevestigt een woordvoerder van het OM de veroordeling van Edin G. Zijn advocaat Leon van Kleef wil niet inhoudelijk reageren op de zaak.
De in 1982 in Bosnië (Joegoslavië) geboren Edin G. vluchtte met zijn familie naar Nederland tijdens de Balkanoorlog en groeide op in Breda. Als jonge twintiger reisde hij volgens verschillende bronnen in het criminele milieu op de bonnefooi naar Latijns-Amerika met geld dat hij in Nederland bij elkaar sprokkelde als overvaller. Vanuit Peru bouwde hij, ondanks twee veroordelingen voor drugssmokkel in 2006, een crimineel imperium op met de smokkel van cocaïne dat het ‘Tito en Dino-kartel’ wordt genoemd.
‘Superkartel’
Volgens analyses uit 2017 van de Amerikaanse Drugs Enforcement Administration (DEA) heeft Edin G. samengewerkt met de Ierse Kinahan-clan, de Italiaan Raffaële Imperiale en Ridouan Taghi in het zogenoemde ‘Superkartel’. Europol schatte dat deze groep in die tijd verantwoordelijk was voor 30 procent van alle cocaïnesmokkel naar West-Europa. In maart van dit jaar plaatsten de Verenigde Staten Edin G. op een internationale sanctielijst, omdat hij volgens de DEA tot de vijftig invloedrijkste drugshandelaren ter wereld behoort.
Europol meldde vorig jaar november dat Edin G. was aangehouden in Dubai. De arrestatie was onderdeel van een groot internationaal onderzoek waarbij tientallen andere verdachten zijn gearresteerd. De Nederlandse opsporingsautoriteiten hebben toen om zijn uitlevering verzocht, omdat Edin G. op basis van berichten uit cryptotelefoons verdacht werd van betrokkenheid bij de invoer van twee partijen cocaïne en een partij chemicaliën voor de productie van Crystal Meth.
Dubai
Die uitlevering liep echter spaak. Volgens de autoriteiten in Dubai zouden de benodigde papieren uit Nederland te laat zijn ontvangen. Een stelling die door een woordvoerder van het OM indertijd stellig werd ontkend. Het AD berichtte daarna dat Edin G. na zijn vrijlating spoorloos zou zijn verdwenen. Dat werd weersproken door zijn advocaat Leon van Kleef: „Iedereen weet waar hij zit.”
Kennelijk zijn er daarna in alle stilte besprekingen begonnen tussen het OM en de advocaten van Edin G. over het maken van procesafspraken, een bijzondere vorm van berechting waarbij een verdachte afziet van een inhoudelijk proces dat zeer tijdrovend kan zijn. In ruil daarvoor zegt het OM vooraf strafkorting toe. Die afspraken zijn gemaakt blijkens een vonnis van 16 november van de rechtbank in Rotterdam.
Edin G. is veroordeeld voor de invoer van twee partijen cocaïne in 2020 van in totaal ruim 2.400 kilo via de havens van Rotterdam en Hamburg. Daarnaast is Edin G. betrokken geweest bij de invoer van een partij cruciale chemicaliën via de haven van Antwerpen voor de productie van Crystal Meth in Nederland. Hij heeft daarvoor een straf gekregen van 7 jaar en een boete van 1 miljoen euro.
Lees ook
Dat nieuwe leven kreeg de kroongetuige niet
De feiten zijn begin november op een zitting besproken, waarbij Edin G. via een televerbinding is gehoord. In het vonnis stelt de rechtbank verder dat Edin G. zijn straf in een gevangenis moet uitzitten „voorzover de tenuitvoerlegging [van die straf] geschiedt in Nederland”. Dat is een formulering die zelden voorkomt in vonnissen, ook niet als verdachten bij verstek worden veroordeeld. Volgens een woordvoerder betekent dit dat de veroordeelde een regulier verzoek kan doen om zijn straf elders uit te zitten, vermoedelijk in Bosnië.
Leeslijst