Journalisten niet verhoord, maar FD moet bewering dat ondernemer sanctieregels schond wel rectificeren

Het Financieele Dagblad heeft op onrechtmatige wijze een deskundige opgevoerd in een artikel waarin ondernemer Willem Blijdorp beschuldigd werd van het schenden van Amerikaanse sanctieregels. De zakenkrant moet rectificeren, zo heeft de rechtbank Amsterdam woensdag bepaald in een procedure die de zakenman had aangespannen. Een andere betwiste publicatie was wel rechtmatig. Die ging over de vertrouwelijke adviezen van Blijdorps adviseurs over risico’s bij Iraanse investeringen.

De geciteerde Amerikaanse sanctie-expert stelde in het gewraakte artikel dat er „duidelijk bewijs” is van schending van sanctieregels. Hij beweert zelf dat hij verkeerd geciteerd is. Volgens FD zegt hij dat omdat hij door Blijdorps advocaat onder druk is gezet. De rechter acht het „mogelijk” dat deze expert geen aansprakelijkheid wilde riskeren na een advocatenbrief, maar dit is „louter speculatief”. FD kon ook niet aannemelijk maken dat de expert eerder wel stellig was.


Lees ook
een ‘chilling effect’ op journalisten

<strong>Het pand</strong> waar <em>Het Financieele Dagblad</em> in Amsterdam, samen met radiostation BNR, zit gevestigd.” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2024/01/journalisten-niet-verhoord-maar-fd-moet-bewering-dat-ondernemer-sanctieregels-schond-wel-rectificeren.jpg”><br />
</a> </p>
<p>Blijdorp is meerderheidsaandeelhouder van de beursgenoteerde groothandel B&S, die hij opbouwde uit zijn imperium van Tax Free-winkels. Zijn carrière kwam afgelopen jaren in de belangstelling na een conflict met een Iraans-Nederlandse zakenpartner over 75 miljoen euro investeringen in Iraanse marmergroeves. FD schreef over mogelijke schending van sancties, die sailliant waren omdat B&S het Amerikaanse leger als klant heeft. </p>
<h2 class=‘Slapp-suit’

De rechtszaak werd met zorg gevolgd door journalistenvakbond NVJ, die sprak van een Slapp-suit (Strategic Lawsuit Against Public Participation). Zo worden processen genoemd die kapitaalkrachtige partijen aanspannen om de tegenpartij, vaak journalisten, te intimideren en op kosten te jagen. Blijdorp had namelijk verzocht bronnen en journalisten te verhoren.

De rechter wees dat verzoek af, zonder een principiële afweging te delen over het verhoren van journalisten. Wel stelt ze dat het beroep op verschoningsrecht „vermoedelijk zou slagen”, mocht het tot een verhoor zijn gekomen. Volgens FD-hoofdredacteur Perry Feenstra is het „belangrijk voor de journalistiek” dat „gesteld wordt dat ons verschoningsrecht dusdanig krachtig is dat een getuigenverhoor weinig kansrijk is.” Wel is hij „somber” dat het „onder druk zetten van onze bron eigenlijk is beloond.” Volgens Blijdorps advocaat Christiaan Alberdingk Thijm was van druk zetten op de expert geen sprake.

De rechter wees een door Blijdorp geëiste vergoeding voor immateriële schade af. Voor de bepaling van materiële schade, die Blijdorp aannemelijk moet maken, volgt een schadestaatprocedure.