Journalist Romy van Baarsen: ‘Ik wilde weten wie de gemaskerde mannen waren die vluchtelingen terugsturen. Dus ging ik swipen op Tinder’

Als hulpverlener op de Griekse eilanden zag Romy van Baarsen (30) een vluchteling borstvoeding geven. De vrouw was verstopt in de bosjes, uit angst dat de gemaskerde mannen haar zouden vinden. Die mannen, wist ze, zouden haar en haar kind zo weer op een bootje terug naar Turkije zetten.

Van Baarsen was vaker getuige van zulke illegale pushbacks: vluchtelingen die al aan land zijn terug de zee op sturen zonder hun de kans te geven om asiel aan te vragen. Eén ding vroeg ze zich in het bijzonder af: wie zijn toch die mannen met balaclava’s, een masker dat alleen de ogen vrijlaat, die vluchtelingen opjagen, oppakken en terug de zee op sturen?

Het antwoord op die vraag speelt een hoofdrol in de BBC-documentaire Dead Calm: Killing in the Med?, die maandagavond werd uitgezonden door de BBC. Uit een analyse van de Britse omroep blijkt dat de Griekse kustwacht de afgelopen drie jaar de dood van zeker veertig mensen veroorzaakt heeft tijdens pogingen om bootmigranten van de Griekse territoriale wateren te verdrijven. De kustwacht zou onder meer negen mensen opzettelijk over boord hebben gegooid, sommigen met vastgebonden handen.

Inmiddels heeft Van Baarsen de overstap naar de journalistiek gemaakt. „Ik hoop dat de documentaire weer even de ogen opent”, zegt ze in gesprek met NRC.

Hoe raakte u bij dit verhaal betrokken?

„In 2021 hoorde ik als hulpverlener al over vluchtelingen die op de eilanden werden opgepakt en teruggestuurd. Ik besloot een paar van die aankomsten van bootjes bij te wonen. Daar hoorde ik de afschuwelijkste verhalen, bijvoorbeeld van een Syrisch meisje van veertien dat zo’n dorst had dat ze zeewater is gaan drinken. Vluchtelingen vertelden mij dat hun eerste ervaring in Europa was dat ze in elkaar werden geslagen.”

Wat zag u gebeuren nadat zo’n bootje op het eiland aangekomen was?

„De vluchtelingen die aankomen moeten bij een kamp zien te raken. Daar kunnen ze zich laten registeren, en vanaf dan kunnen ze niet zomaar meer teruggestuurd worden. Maar tussen strand en kamp ontspint zich eerst een kat-en-muisspel. Ze verstoppen zich in de bosjes, proberen foto’s van zichzelf te maken die bewijzen dat ze echt op Grieks grondgebied zijn. De gemaskerde mannen hebben als taak om hen op te sporen, pakken vaak ook hun mobieltjes af om dat bewijs weer te vernietigen.”

Romy van Baarsen.
Foto Laerke Nissen

Wie zijn die gemaskerde mannen?

„Dat is inderdaad de hamvraag. Je zou zeggen: als je door schimmige mannen belaagd wordt, dan kun je naar de politie stappen. Maar de Griekse autoriteiten zijn zelf bij de pushbacks betrokken. Er is een ngo, Aegean Boat Report, die de pushbacks nauwgezet documenteert, maar dat wordt door de verantwoordelijke minister als Turkse propaganda afgedaan.

„Ik wilde er heel graag achter komen wie de gemaskerde mannen zijn, maar niemand wilde praten. Daarom besloot ik op een gegeven moment op Tinder te gaan swipen. En ja hoor, ik vond iemand die gemaskerd en wel op zijn datingprofiel stond. Hij bleek een commando van de special forces. Ik heb afgesproken om een drankje met hem te drinken. Dat gesprek heb ik opgenomen.

„De commando gaf toe dat hij in opdracht van de minister werkt. Hij vertelde dat hij bootjes met een touw terug naar Turkije sleept en dat zijn eenheid straf had gekregen omdat ze een bootje hadden gemist dat op Samos aangekomen was. Hun taak is om te voorkomen dat er ook maar één vluchtelingenboot ongehinderd aanmeert. De BBC heeft dat verhaal als een van de bewijsstukken in de documentaire gebruikt.”


Lees ook

‘Driftback’: Griekenland staat terecht voor het achterlaten van asielzoekers in stuurloze opblaasbare boten

Overlevenden van een schipbreuk met migranten op 20 mei tijdens een protest in Athene.

Wat hoopt u dat de documentaire teweegbrengt?

„Ik hoop onder meer dat de Grieken niet meer wegkomen met hun hardnekkige ontkenningen. Nadat The New York Times een video van de mannen met balaclava’s gepubliceerd had, zei de verantwoordelijke minister dat het niet zijn orders waren geweest en dat hij de actie onacceptabel vond. Hij zegde een onderzoek toe, maar een jaar later is daar nog altijd niks uitgekomen. Daarmee deed hij het voorval af als een losstaand incident, terwijl het structureel gebeurt. Gerechtelijke onderzoeken liepen stuk omdat de mannen uniformen zonder insignes droegen: die waren dus niet te identificeren, terwijl ze de vluchtelingen op een boot van de kustwacht terug de zee op brachten. De gemaskerden móésten wel in opdracht van de autoriteiten werken. Nu konden we het ook bewijzen.”

Door het Griekse pushbackbeleid raakten er soms families van elkaar gescheiden, zag Van Baarsen. Zo sprak ze een Syriër die bijna anderhalf jaar zijn vrouw niet kon zien: zij was teruggestuurd, hij niet. En in een opvanghuis ontmoette ze een Somalisch meisje dat op deze manier al twee jaar van haar moeder gescheiden was. „Of je nou voor of tegen streng migratiebeleid bent: niemand zou er toch voorstander van moeten zijn om vluchtelingen met geweld buiten de Europese grenzen te werken?”

De Griekse premier Kyriakos Mitsotakis, die ontkent dat zijn land pushbacks uitvoert, doet het uitstekend bij de verkiezingen. Willen de Grieken niet weten wat er gebeurt?

„Het verhaal dat het Griekse publiek te horen krijgt, is dat er alleen mensen op de grens tegengehouden worden, niet mensen die er al zijn. De Griekse media worden onder druk gezet om niet over de pushbacks te publiceren. Wie dat wel doet, wordt als leugenaar weggezet. Niet voor niets staat Griekenland 88ste op de World Press Freedom Index van Verslaggevers Zonder Grenzen, nog onder Hongarije.”

Ik hoop onder meer dat de Grieken niet meer wegkomen met hun hardnekkige ontkenningen

Is het eerlijke verhaal niet ook dat er geen gemakkelijke oplossing is?

„Zeker. Frontex, het Europese grens- en kustwachtagentschap, weet de oplossing ook niet. Na de grote bootramp van vorig jaar juni voerde Griekenland een paar maanden even wat minder pushbacks uit. En ja, dan raken de vluchtelingenkampen in rap tempo vol. Vluchtelingen weten ook wel wat er aan de hand is en zetten juist dan alles op alles om Griekenland te bereiken.

„Ik heb de oplossing ook niet binnen handbereik. Maar wat we nu doen, is families uit elkaar trekken. Dat is nu kennelijk Europa. Laten we die pijn in elk geval onderkennen.”