N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.

De Nederlandse journalist en presentator Clairy Polak is donderdag op 67-jarige leeftijd overleden. Dat meldt omroep Human, waar ze tot voor kort de programma’s Medialogica en Het Filosofisch Kwintet presenteerde, vrijdag. Polak was al enige tijd ongeneeslijk ziek.
Ze was sinds 1988 in de journalistiek werkzaam, hoofdzakelijk op radio en televisie. Zij werkte in die bijna vier decennia onder meer bij Radio 1, actualiteitenprogramma NOVA, debat- en discussieprogramma Buitenhof. Als interviewer was Polak betrokken bij de opstart van onderzoeksprogramma Nieuwsuur in 2009. Over de journalistiek zei ze in interviewprogramma Kijken in de ziel: „Je hebt een enorm goed excuus om zomaar mensen te benaderen en het hemd van het lijf te vragen. […] Ik ben een vragensteller, en dat komt door mijn journalistieke identiteit.”
Sonja Barend Award
Polak was een gelauwerd journalist. Ze werd uitgeroepen tot Beste radiomaker in 1998 en in 2014 nam ze de Ere-Zilveren Reissmicrofoon in ontvangst voor haar gehele radio-oeuvre. In 2010 won ze de tweede Sonja Barend Award voor haar interview met de tweede man van DSB Bank in de nasleep van de kredietcrisis. De DSB Bank stond op instorten, en Polak beet zich vast in de topman, die poogde haar vragen te ontwijken.
Meermaals werd Polak bestempeld als een expliciet linkse journalist. NOVA-hoofdredacteur Carel Kuyl zei over haar imago: „Haar scherpte werd verward met links-zijn. Dat was oneigenlijk en het heeft haar beschadigd.” PVV-Kamerlid Martin Bosma zei op een PVV-bijeenkomst in 2009 dat hij wenste „de rode neuzen van de linkse media af te hakken”, met Clairy Polak voorop.
Polak schreef in 2019 de roman Voorbij, voorbij, over haar man die aan alzheimer leed, en voor wie ze jaren zorg droeg. Zij was de dochter van actrice Katja Berndsen en acteur Bram Polak, ook wel bekend als Alexander Pola.
