Jongvolwassenen kunnen vijf maanden langer gratis HPV-prik halen

Vaccinatie De verlenging van de gratis periode moet jongvolwassenen die alleen nog de eerste prik hebben gehaald de tijd geven om ook de tweede te halen. Na 1 juni kost vaccinatie tegen het HPV-virus weer honderden euro’s.
Circa 80 tot 90 procent van de mensen wordt minstens één keer in hun leven besmet met HPV.
Circa 80 tot 90 procent van de mensen wordt minstens één keer in hun leven besmet met HPV. Foto Olivier Middendorp

Wie tussen 1996 en 2003 is geboren, kan nu tot 1 juni 2024 gratis de prik halen die beschermt tegen het humaan papillomavirus (HPV) — en daarmee tegen kanker. Eigenlijk was dat tot eind dit jaar mogelijk, maar het demissionair kabinet heeft vijf maanden aan de gratis periode vastgeplakt. Dat bevestigt demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid, ChristenUnie) donderdag bij monde van een woordvoerder, na berichtgeving van RTL Nieuws.

Inmiddels heeft zo’n 20 procent van de 1,3 miljoen mensen die ervoor in aanmerking komen de prik gehaald. Een „redelijk” resultaat, aldus de woordvoerder, „maar het hadden er meer kunnen zijn”. Zeker vier op de vijf mensen krijgen ooit een keer HPV, via seks. In vrijwel alle gevallen ruimt het lichaam het virus op, maar soms blijft het langer en beschadigt het cellen, wat uiteindelijk verschillende vormen van kanker en genitale wratten kan veroorzaken.

Voor volledige bescherming tegen het HPV-virus — dat jaarlijks kanker veroorzaakt bij 1.500 Nederlanders, onder wie 1.100 vrouwen — zijn twee prikken nodig. De verlenging van de gratis periode moet jongvolwassenen die alleen nog de eerste prik hebben gehaald, de tijd geven om ook de tweede te halen. Tussen de vaccinaties moet minimaal vijf maanden tijd zitten. Wie voor Kerst zijn eerste prik haalt, kan voor het sluiten van de gratis priklocaties dus nog volledig gevaccineerd zijn. Na 1 juni kost één prik weer 200 euro.

Lees ook: Jongeren halen prik tegen kanker – een ‘kleine moeite’ en ‘het kan geen kwaad’