Operaties en andere medische behandelingen worden massaal uitgesteld in Zuid-Korea. In vijf grote ziekenhuizen in hoofdstad Seoul heeft namelijk maar liefst 71,2 procent van de beginnende artsen zijn ontslag ingediend: 8.816 medewerkers in totaal. 7.813 van hen hebben de werkplek verlaten en meer dan 1.600 artsen besloten dinsdag te staken, zo meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap.
De reden voor de acties zijn overheidsplannen om meer studenten medicijnen aan te trekken. Dat is nodig om personeelstekorten terug te dringen, met name in rurale gebieden. President Yoon Suk-yeol heeft voorgesteld om jaarlijks tweeduizend studenten extra toe te laten. Dat is maar liefst 65 procent meer dan de huidige numerus fixus van drieduizend studenten, die al sinds 2006 niet is aangepast. Als er nu niets wordt gedaan, wordt in 2035 een tekort van circa 15.000 artsen verwacht. De plannen van Yoon zijn populair in Zuid-Korea: maar liefst 80 procent van de ondervraagden steunden ze in een recente opiniepeiling.
Dat geldt niet voor de beroepsgroep zelf. Artsen zijn woedend over de plannen, omdat zij meer concurrentie op de arbeidsmarkt vrezen. „Meer artsen betekent meer concurrentie en minder inkomen voor hen […] daarom zijn ze tegen voorstellen om het aantal artsen te vergroten”, zei hoogleraar en zorgstelselexpert aan de Nationale Universiteit van Seoul Kwon Soon-man tegenover de BBC. Er zijn in heel het land zo’n 13.000 beginnende artsen, die in veel ziekenhuizen met name op de eerste hulp veel werk op zich nemen.
Slechts 2,5 arts voor iedere duizend patiënten
Zuid-Korea kent een bijzonder zorgstelsel. Het heeft een van de laagste aantallen artsen per patiënt van alle ontwikkelde landen. Met 2,5 specialist per duizend patiënten hoeft het land alleen Mexico onder zich te dulden. Reden voor de overheid om meer medisch personeel aan te trekken. Meer dan 90 procent van alle ziekenhuizen zijn private instellingen, waar werkzame artsen tot de best betaalde ter wereld behoren.
Onderminister van Gezondheidszorg Park Min-soo is niet te spreken over de acties. „In geen enkel ander land ter wereld voert medisch personeel collectief actie, terwijl ze ernstig zieke en in nood verkerende patiënten achterlaten”, zei hij tegenover verslaggevers. Hij beval 6.112 beginnende artsen om terug te keren naar hun werk. „Ik ben teleurgesteld dat artsen denken dat hun rechten boven die van patiënten gaan”, aldus Park. Hij zegt woensdag juridische stappen te overwegen om de stakingen te laten ontbinden.
Om de ontwrichting van het zorgstelsel het hoofd te bieden, heeft de overheid in 97 openbare ziekenhuizen de werktijden verruimd. Ook zijn in militaire ziekenhuizen behandelkamers opengesteld voor de bevolking. Verder wordt gekeken of bepaalde afspraken met patiënten telefonisch of per videoverbinding kunnen.