Johnson heeft Brits parlement ‘opzettelijk misleid’ in verweer tegen Partygate

Onderzoek De commissie die het verweer van Boris Johnson over de borrels tijdens de coronacrisis onderzocht, beveelt een negentig dagen durende schorsing aan als parlementslid. Johnson stapte vorige week zelf al op.
Johnson hekelde de commissie in het onderzoek naar zijn verweer over Partygate.
Johnson hekelde de commissie in het onderzoek naar zijn verweer over Partygate. Foto Ben Stansall/AFP

Oud-premier Boris Johnson van het Verenigd Koninkrijk heeft het Britse parlement „opzettelijk misleid” in zijn verdediging over de zogenoemde ‘Partygate’. Tegen de parlementariërs stelde Johnson ten onrechte dat bij de vrijdagmiddagborrels in de ambtswoning geen destijds geldende coronaregels zijn overtreden. Dat staat in een donderdagochtend gepubliceerd onderzoek naar het verweer van Johnson over de periode waarin de Britse samenleving zich aan strenge coronarestricties moest houden, maar de regels over groepslimieten en sociale afstand in 10 Downing Street werden genegeerd.

Lees ook: Roekeloos, onopzettelijk of welbewust? Wat wist Boris Johnson van de borrels op 10 Downing Street?

Johnson – tussen juli 2019 en september 2022 premier van het Vereningd Koninkrijk – hield tegen het parlement lang vol dat iedereen zich aan de regels hield binnen de muren van de ambtswoning. De parlementaire onderzoekscommissie stelt dinsdag dat hij daarmee het parlement niet waarheidsgetrouw heeft geïnformeerd. „Dit onderzoek raakt het hart van onze democratie”, schrijven de onderzoekers in het meer dan honderd pagina’s tellende document. Ze bevelen daarin een schorsing van negentig dagen aan voor Johnson als lid van het Lagerhuis.

Een eventuele schorsing ontloopt de oud-premier doordat hij een kleine week geleden al een (voorlopig) einde maakte aan zijn politieke carrière. Naar aanleiding van het onderzoek – waarvan hij de conclusies al mocht inzien – maakte hij bekend te stoppen als parlementslid in het Britse Lagerhuis. Hij hekelde de werkwijze van de onderzoekers, die volgens Johnson niet aan waarheidsvinding deden en hem al bij voorbaat als schuldig hadden aangemerkt.

Johnson hekelt onderzoekers

Johnson repte vorige week vrijdag in een in een verklaring van een „heksenjacht” en stelde dat de onderzoekers bevooroordeeld te werk gingen. Ook fulmineerde Johnson dat het „antidemocratisch” zou zijn als hij door de commissie het parlement zou moeten verlaten. Daarnaast betichtte hij ze van politieke kleuring; zo zouden ze de kwestie in zijn ogen aangrijpen om de uitslag van het Brexit-referendum in 2016 terug te draaien.

De kritiek van Johnson heeft er mede voor gezorgd dat de schorsing die de onderzoekers voorstellen uiteindelijk tachtig dagen langer is dan ze aanvankelijk voor ogen hadden. Vorige week circuleerde in de Britse pers nog een tiendaagse schorsing als mogelijke sanctie, maar die valt uiteindelijk hoger uit omdat Johnson volgens de commissie de onderzoekers „met ernstige minachtig” heeft aangevallen. Naast de schorsing bevelen ze aan dat hij geen recht meer moet hebben op een oud-ledenpas in het Lagerhuis.