Jarenlange celstraffen voor twaalf verantwoordelijken damdoorbraken Libië

Twaalf verantwoordelijken voor de damdoorbraken die het Libische Derna in september vorig jaar troffen, zijn veroordeeld tot celstraffen van 9 tot 27 jaar. Dat heeft de Libische procureur-generaal zondag besloten, schrijven internationale persbureaus. Vier verdachten werden vrijgesproken.

Volgens de rechtbank waren de veroordeelden verantwoordelijk voor het slechte beheer van de dam en, dientengevolge, de doorbraken die 4.300 mensen het leven kostten. Ze zijn veroordeeld voor „nalatigheid, moord met voorbedachte rade en verspilling van publieke middelen.” Drie van hen werden ook veroordeeld voor corruptie en moeten „illegaal verkregen” geld terugbetalen.

Twee dammen aan de oostkust van Libië hielden geen stand tegen de enorme regenval die storm Daniël veroorzaakte, in de nacht op 10 op 11 september 2023. Enorme modderstromen verwoestten na de doorbraak een kwart van de stad Derna. Door de overstromingen, aardverschuivingen en geruïneerde toegangswegen konden bewoners de stad niet uit en reddingswerkers de stad niet in.

Internationale noodhulp kwam daarna traag op gang wegens de moeilijke politieke situatie in Libië: twee corrupte, rivaliserende regeringen in één land. Een woordvoerder van het Rode Kruis zei destijds tegen NRC dat het leek alsof de stad „gebombardeerd” was en alsof er een „enorm gat” in de stad zat. 


Lees ook

Deze reportage uit januari over de gevolgen van de damdoorbraken in Derna.

Mensen staan op 15 september op een verwoeste snelweg nabij Derna, na de overstromingsramp die de oost-Libische stad enkele dagen daarvoor trof.

In januari bleek uit onderzoek van de Wereldbank, de Verenigde Naties en de Europese Unie dat de doorbraken in Derna hadden geleid tot een klimaat- en milieuramp die 1,8 miljard dollar zou kosten om te herstellen.

Kort na de ramp gingen woedende bewoners de straat op om te protesteren. Zij vonden dat de staat verantwoordelijkheid droeg voor de damdoorbraken. Het was al jaren bekend dat de vijftig jaar oude dammen onderhoud behoefden. Die vermoedens werden later bewaarheid door het onderzoek van de Wereldbank, de Verenigde Naties en de Europese Unie. Het slechte onderhoud én fouten in het ontwerp, gebaseerd op verouderde informatie, droegen bij aan de doorbraken.