Japanners zoeken steun voor Nissan bij Tesla

Goedemorgen! De week zit er alweer bijna op, nog één dagje houden we hier al het economische nieuws in de gaten.

Het opmerkelijkste verhaal van vanochtend komt uit Japan. Volgens een nieuwtje van de Financial Times hebben een aantal prominente figuren, waaronder voormalig premier Yoshihide Suga, plannen om Tesla-baas en Trump-buddie Elon Musk te benaderen – en hem vervolgens te overtuigen met Tesla in Nissan te investeren.

Het opzetje is de nieuwste twist in een al wekenlang durende Nissan-soap. Het gaat erg slecht met het bedrijf, dat daarom de afgelopen weken fusiegesprekken voerde met Honda. Maar die liepen uit op niks. Nu zou de redding dus moeten komen van Tesla, dat Nissan zou kunnen helpen bij het bouwen van betere elektrische auto’s.

Wat lazen we verder?

  • Het gebeurde allemaal binnen een kwartier: om zeven uur vanochtend maakte PostNL bekend dat het de staat om een bijdrage van tientallen miljoenen euro’s vroeg bij de postbezorging. Om achttien over zeven meldde het Ministerie van Economische Zaken dat het nee had gezegd. Waarvan akte. Neemt niet weg dat PostNL grote verliezen lijdt op de bezorging van brieven.
  • Vannacht steeg in Hong Kong het aandeel van de Chinese webwinkel Alibaba met maar liefst 13,2 procent, nadat het bekend had gemaakt „agressief” in AI te gaan investeren. Details gaf topman Eddie Wu echter niet. In 2024 investeerde Alibaba in totaal ongeveer 10 miljard dollar in het eigen bedrijf.
  • Citigroup, de grote Amerikaanse bank, draait ook het diversiteitsbeleid terug. Daarmee is het de nieuwste grote naam in een trits bedrijven dat sinds de verkiezing van Donald Trump dergelijke maatregelen nam. Ook Meta en McDonald’s deden dit, bijvoorbeeld.
  • Goed nieuws lazen we in Het Financieele Dagblad, dat schrijft over een onderzoek van de Rabobank: volgens de bank is de concurrentiepositie van Nederland nog altijd goed, ook na recente loonstijgingen. Wel zijn er verschillen tussen sectoren, en keek de Rabobank vooral naar loonkosten, minder naar bijvoorbeeld energieprijzen en de invloed op de concurrentiepositie.
  • Collega Martine Kamsma schrijft vanochtend in NRC over een opmerkelijk onderzoek: in vier jaar tijd is het aantal aanbiedingen van alcoholhoudende dranken bij supermarkten verdubbeld, aldus een onderzoek van Questionmark. En dat terwijl prijs een sterke prikkel is voor probleemdrinkers. Lees hier de details.

Foto Yuichi Yamazaki/AFP