‘Italië stapt uit de Chinese Nieuwe Zijderoute, project heeft niet de gewenste effecten gehad’

Italië wil niet langer deel uitmaken van de Chinese Nieuwe Zijderoute en zou China in een brief formeel hebben laten weten het verdrag op te zeggen. Dat schrijven Italiaanse media en persbureau Reuters woensdag op basis van meerdere Italiaanse bronnen. Volgens hen zei de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antonio Tajani, dat het grote en omstreden infrastructuurproject „niet de gewenste effecten heeft gehad”.

Italië maakte sinds 2019 en als enig West-Europees land deel uit van het zogenoemde Belt and Road Initiative (BRI), dat afgelopen oktober zijn tiende verjaardag vierde. Door deel te nemen aan het project hoopte Italië de export naar China een impuls te geven en de toegang van Italiaanse bedrijven tot de Chinese markt te versimpelen. Maar de samenwerking verliep al vanaf het begin moeizaam. In Italië bestonden grote zorgen over de toenemende Chinese geopolitieke invloed, en ook economisch pakte het project veel voordeliger uit voor China. Sinds 2019 is het Italiaanse handelstekort alleen maar verder opgelopen.

Geen winst voor Italië

Met de komst van de huidige premier Giorgia Meloni vorig jaar, nam de onvrede over het project alleen maar toe. Zij wilde Italië al snel uit het project halen omdat het geen winst voor Italië had opgeleverd, maar benadrukte ook goede banden te willen onderhouden met China. In maart volgend jaar zouden de afspraken tussen China en Italië aflopen, tenzij beide partijen voor verlenging zouden kiezen. Daar heeft Italië uiteindelijk niet op gewacht.

China introduceerde het Nieuwe Zijderouteproject in 2013 om de handel met Azië, Europa, het Midden-Oosten en Afrika te stimuleren. Sindsdien investeerde het land miljarden in de aanleg van nieuwe wegen, spoorlijnen en andere infrastructuurverbindingen. De zorgen van Italië zijn niet uniek. Veel Europese landen zien de BRI als een instrument dat China inzet om zijn invloed op de wereld te vergroten. Landen in Afrika, Zuidoost-Azië en Latijns-Amerika zien de BRI vaak als een welkome bron van investeringen, zeker als alternatief voor Westerse hulp, al zijn er ook veel landen die door hoge Chinese leningen in de schulden kwamen.


Lees ook
China’s megaproject om de wereld te verbinden heeft na tien jaar zijn glans verloren

Chinese president Xi Jinping en zijn vrouw Peng Liyuan verwel-komen in Beijing de Russische president Vladimir Poetin tijdens een forum over de Nieuwe Zijderoute.


Leeslijst